Het taalgebruik in de VRT-soap is in de voorbije 25 jaar stabiel gebleven. Personages spreken niet meer tussentaal dan vroeger. Maar Marianne doet iets raars.
In de zesde aflevering van de podcast ‘Plan B’ legt Ivan De Vadder (in het Frans) aan Alain Gerlache uit hoe ‘tussentaal’ ontstaan is en hoe je ze moet begrijpen.
Taalwetenschappers hebben een nieuw variatiebeleid uitgetekend, dat de Taalunie ook zal uitvoeren. Stef Grondelaers vindt dat de VRT daarin een rol moet spelen.
Volgens Rik Vosters (VUB) zegt je taal veel over je sociale achtergrond en identiteit. Taalvariatie leidt tot taalverandering. Daar moet je van genieten, zegt hij.
In Knack vindt de sociaal-culturele vereniging van vrijzinnig-humanisten het tijd dat Vlaanderen taalkundig volwassen wordt en zijn informele omgangstaal, de ‘tussentaal’, moet erkennen.
Op de Nederlandse Radio 1 heeft Vlaams minister-president Geert Bourgeois verteld hoe zijn oud-leraar Nederlands Cyriel Moeyaert hem de liefde voor de standaardtaal heeft bijgebracht.
Opleidingen Nederlands voor anderstaligen moeten ook aandacht hebben voor tussentaal of dialect. Dat blijkt uit een enquête bij leerkrachten Nederlands voor anderstaligen.
Van leerkrachten wordt verwacht dat ze standaardtaal in de klas spreken, maar ze gebruiken ook geregeld ‘tussentaal’ en daar hebben ze verschillende redenen voor.
De taal die Vlaamse tieners hanteren als ze chatten of sms’en, bevat minder spel- en tikfouten dan vaak wordt gedacht. De invloed van het Engels is wel aanzienlijk.
Kinderen zijn zich al vrij jong bewust van de sociale connotaties van dialect, tussentaal en standaardtaal. Dat blijkt uit een onderzoek bij bijna 3000 (piep)jonge Oost- en West-Vlamingen.
Geert Bourgeois (N-VA), onder meer bevoegd voor Inburgering, roept Vlamingen, verenigingen, organisaties en lokale besturen op om meer oefenkansen te bieden aan anderstaligen.
In 80% van de Vlaamse gezinnen wordt tussentaal gebruikt. Dat is een van de vaststellingen uit De Grote Taalpeiling, een onderzoek van Radio 1, De Standaard en de Taalunie.
De tussentaal in Vlaanderen rukt op. Dat weten we dankzij de Taalpeiling van VRT, De Standaard en de Taalunie. In het nieuwe nummer van ‘Ons Erfdeel’ bekijken twee buitenlandse docenten de tussentaal.
Sarah Van Hoof is in Antwerpen gepromoveerd op een onderzoek naar het taalgebruik in fictieprogramma’s van de openbare omroep. En nee, vroeger was het niet allemaal beter.
Stel dat het onderwijs in Vlaanderen de Vlaamse tussentaal invoert. Wat moet u dan doen om weer mee te zijn? Ludo Permentier vraagt het zich af in ‘De Standaard’.