Taalmail 693

18 mei 2021

✎ Vrouw Belgische ambassadeur in Zuid-Korea beroept zich op diplomatieke onschendbaarheid na slagen van verkoopsters
✓ Vrouw Belgische ambassadeur in Zuid-Korea beroept zich op diplomatieke onschendbaarheid na slaan van verkoopsters

? ‘Slagen’ en ‘slaan’ worden in Vlaanderen wel vaker verwisseld, maar in dit geval verandert zelfs de betekenis van de kop. Over het verschil: Slagen verslaan.

 

✎ Op de rug en de kledij van het slachtoffer werd zand aangetroffen.
✓ Op de rug en de kleren van het slachtoffer werd zand aangetroffen.

? De gewone woorden voor kledingstukken zijn ‘kleding’ en ‘kleren’. ‘Kledij’ slaat doorgaans op historische klederdracht, uniformen en dergelijke. In de betekenis van ‘kleren’ heeft ‘kledij’ “een formele of ouderwetse bijklank”, zegt taaladvies.net.

 

✎ In een schriftelijke reactie op de uitspraak van minister-president Jambon laat minister Verlinden weten dat “er nog duidelijkheid moet worden geschept”.
✓ In een schriftelijke reactie op de uitspraak van minister-president Jambon laat minister Verlinden weten dat “er nog duidelijkheid moet worden geschapen”.

? ‘Scheppen’ in de zin van ‘tot stand brengen’ is een onregelmatig werkwoord: scheppen, schiep, geschapen.

 

✎ We groeien mycelium in specifieke omstandigheden en houden rekening met de temperatuur, vochtigheidsgraad en luchtdoorstroming.
✓ We kweken mycelium in specifieke omstandigheden en houden rekening met de temperatuur, vochtigheidsgraad en luchtdoorstroming.

? In het Nederlands is ‘groeien’ een onovergankelijk werkwoord: iets groeit. Het overgankelijke gebruik van ‘groeien’ is vertaald Engels.

 

✎ Het Belgisch Raadgevend Comité voor Bio-ethiek raadt aan om voorzichtiger om te springen met de NIP-test.
✓ Het Belgisch Raadgevend Comité voor Bio-ethiek raadt aan om voorzichtiger om te springen met de NIPT-test.

? ‘NIP-test’ is niet fout, maar er zijn goede argumenten om ‘NIPT-test’ te schrijven. De afkorting ‘NIPT’ staat voor ‘niet-invasieve prenatale test’. Daarom noemen sommigen ‘NIPT-test’ dubbelop. Maar in samenstellingen wordt het kernwoord vaak herhaald: ADSL-lijn, hiv-virus, gps-systeem, ISBN-nummer. Het is een beetje vreemd om onderscheid te maken tussen ‘NIPT-resultaten’ en ‘NIP-test’.