Taalmail 682

19 februari 2021

✎ Om een cel binnen te dringen moet het coronavirus zijn membraam laten versmelten met dat van de cel.
✓ Om een cel binnen te dringen moet het coronavirus zijn membraan laten versmelten met dat van de cel.

? Let op de n aan het eind van ‘membraan’. ‘Membraan’ is een van de Nederlandse woorden die mannelijk, vrouwelijk én onzijdig zijn. Ook goed is: … met die van de cel.

 

✎ Volgens de Universiteit van Canberra gebruikt 4 op de 10 Australiërs Facebook als nieuwsbron. Voor een vijfde van de Australiërs is het zelfs hun belangrijkste nieuwsbron.
✓ Volgens de Universiteit van Canberra gebruiken 4 op de 10 Australiërs Facebook als nieuwsbron. Voor 2 op de 10 is het zelfs hun belangrijkste nieuwsbron.

? Bij ‘4 op de 10 Australiërs’ moet de persoonsvorm in het meervoud. Lees ook eens de stijltips in verband met getallen.

 

✎ In een reactie aan Belga onderlijnt de lokale horecafederatie het belang van brommertjes voor thuisleveringen.
✓ In een reactie aan Belga onderstreept de lokale horecafederatie het belang van brommertjes voor thuisleveringen.

? Volgens Taaladvies.net is het onduidelijk of de figuurlijke betekenis van ‘onderlijnen’ (benadrukken) tot de standaardtaal in België gerekend kan worden.

 

✎ Het lijkt erop dat Facebook het niet gemunt heeft op de gemiddelde vaccintwijfelaar, maar op de hardnekkige antivaxxer.
✓ Het lijkt erop dat Facebook het niet gemunt heeft op de gemiddelde vaccintwijfelaar, maar op de hardnekkige antivaxer.

? Net zoals ‘mixer’, ‘fixer’ en ‘beatboxer’ wordt ‘antivaxer’ met één x gespeld. Dubbele x hebben we niet in het Nederlands.

 

✎ Zoals dat iemand van haar leeftijd betaamt, wilt Loredana uitgaan, drinken en feesten.
✓ Zoals dat iemand van haar leeftijd betaamt, wil Loredana uitgaan, drinken en feesten.

? De derde persoon enkelvoud van ‘willen’ is ‘wil’, zonder t. Heel wat hulpwerkwoorden hebben geen t in de derde persoon: hij kan, zij zal, het mag, het kan.