Taalmail 677

8 januari 2021

✎ “Ik mis alleen iemand met wie ik op Kerstmis kan toasten”, zei Francesco Sferrazza.
✓ “Ik mis alleen iemand met wie ik op Kerstmis kan toosten”, zei Francesco Sferrazza.

? Het is niet uitgesloten dat Francesco iemand zoekt met wie hij brood kan roosteren (‘toasten’), maar het is waarschijnlijker dat hij het glas wil heffen (‘toosten’).

 

✎ Bij neerslag is preventief strooien niet vanzelfsprekend, gezien het gestrooide zout kan wegspoelen.
✓ Bij neerslag is preventief strooien niet vanzelfsprekend, aangezien het gestrooide zout kan wegspoelen.

? ‘Gezien’ is een voorzetsel, geen voegwoord. In plaats van ‘aangezien’ kan ook ‘want’ gebruikt worden. Meer uitleg staat op vrttaal.net.

 

✎ De politiechef van Washington DC bevestigde gisteren dat Kevin Greeson een van de mensen is die tijdens de bestorming is omgekomen.
✓ De politiechef van Washington DC bevestigde gisteren dat Kevin Greeson een van de mensen is die tijdens de bestorming zijn omgekomen.

? Bij de bestorming zijn mensen omgekomen. Kevin Greeson was een van hen.

 

✎ Lang zal Vandenbroucke niet kunnen uitwijden in de Kamercommissie, want om 14 uur komt het Overlegcomité opnieuw bijeen.
✓ Lang zal Vandenbroucke niet kunnen uitweiden in de Kamercommissie, want om 14 uur komt het Overlegcomité opnieuw bijeen.

? ‘Uitwijden’ betekent ‘wijder maken’ of ‘wijder worden’. Uitvoerig over iets spreken is ‘uitweiden’. Waar de spelling met ei vandaan komt, staat in de Etymologiebank.

 

✎ De meeuw met een mondmasker om haar poot wordt bewaard om ons te doen herinneren hoe groot het afvalprobleem in de wereld is.
✓ De meeuw met een mondmasker om haar poot wordt bewaard om ons eraan te herinneren hoe groot het afvalprobleem in de wereld is.

? Je kunt iemand aan iets herinneren en je kunt iemand aan iets doen denken. Iemand iets doen herinneren, dat zijn twee constructies door elkaar gehaspeld.