Taalmail 670

16 oktober 2020

✎ De VUB wil uitzoeken of de betere examenresultaten te wijten zijn aan minder afleiding door studentikoze activiteiten.
✓ De VUB wil uitzoeken of de betere examenresultaten te danken zijn aan minder afleiding door studentikoze activiteiten.

? Iets negatiefs hebben we aan iets of iemand te ‘wijten’. Laten we ervan uitgaan dat de VUB het niet erg vindt dat de examenresultaten beter zijn.

 

✎ Biden had kritiek op de aanpak van de coronacrisis door de president, niet in het minst op zijn taalgebruik.
✓ Biden had kritiek op de aanpak van de coronacrisis door de president, niet het minst op zijn taalgebruik.

? ‘Niet in het minst’ betekent ‘helemaal niet’, ‘niet het minst’ betekent ‘vooral’.

 

✎ In haar post op de website van het Witte Huis benadrukt Melania ook dat ze beseft hoe gepriviligieerd zij en haar man zijn.
✓ In haar post op de website van het Witte Huis benadrukt Melania ook dat ze beseft hoe geprivilegieerd zij en haar man zijn.

? In ‘privilege’ staat een e voor de g, in ‘geprivilegieerd’ ook.

 

✎ Sportcoördinator Tamara Dreesen vindt het niet eerlijk dat de voetbal niet hoeft te stoppen.
✓ Sportcoördinator Tamara Dreesen vindt het niet eerlijk dat het voetbal niet hoeft te stoppen.

? ‘Het voetbal’ is de sport, ‘de voetbal’ is het ronde ding. In informele spreektaal wordt voor de sport ook ‘de voetbal’ gebruikt (zoals in “een frietje eten na de voetbal”), maar doe dat niet in zakelijke verslaggeving.

 

✎ De andere slachtoffers waren jonge kinderen van vrienden en kennissen uit Oekraïne, onder anderen het meisje haar buurmeisje en haar klasgenootje.
✓ De andere slachtoffers waren jonge kinderen van vrienden en kennissen uit Oekraïne, onder anderen het buurmeisje van het meisje en haar klasgenootje.

? In de gesproken taal is een constructie als ‘het meisje haar buurmeisje’ heel gewoon, maar in zakelijke geschreven taal hoort ze niet thuis.