Taalmail 618

15 december 2017

 • Ook de vrouwen hebben vandaag al gecrosst.
  √ Ook de vrouwen hebben vandaag al gecrost.

  "Als het woord in het Engels eindigt op een dubbele medeklinker, vernederlandsen we de stam en schrijven we een enkele medeklinker, tenzij dit een andere uitspraak oproept." (Woordenlijst). Vandaar: crossen, ik cros, zij crost, zij croste, zij heeft gecrost.

 • Honderden gestrande reizigers, wiens vlucht door het winterweer werd geannuleerd, hebben de nacht doorgebracht op Brussels Airport.
  √ Honderden gestrande reizigers, van wie de vlucht door het winterweer werd geannuleerd, hebben de nacht doorgebracht op Brussels Airport.

  Ook goed, maar nogal stijf: wier vlucht. 'Wiens' kan echt niet: het hoort bij een mannelijk woord in het enkelvoud. Bij een vrouwelijk woord en een meervoud hoort 'wier'. Meer uitleg in de ANS.

 • Twee jaar later konden Jenkins en hun twee dochters haar vervoegen.
  √ Twee jaar later konden Jenkins en hun twee dochters zich bij haar voegen.

  Volgens taaladvies.net is het onduidelijk of 'iemand vervoegen' tot de standaardtaal in België gerekend kan worden. Voor de VRT geldt dat we woorden waarvan de status onduidelijk is, niet gebruiken.

 • De internationale wielerbond UCI meldt dat Chris Froome in de Ronde van Spanje een te hoge salbutamolwaarde laten optekenen heeft.
  √ De internationale wielerbond UCI meldt dat Chris Froome in de Ronde van Spanje een te hoge salbutamolwaarde heeft laten optekenen.

  "Als het zelfstandig werkwoord in de werkwoordelijke eindgroep de vorm van een infinitief zonder te heeft, staat die infinitief in de regel aan het eind van de eindgroep." (ANS)

 • Eens "Frida" af was, bleef Weinstein moeilijk doen.
  Toen "Frida" eenmaal af was, bleef Weinstein moeilijk doen.

  Volgens taaladvies.net is het niet duidelijk of 'eens' als voegwoord gebruikt kan worden in de standaardtaal in België. "Eens wordt in België in dergelijke gevallen zelfs veelvuldig gebruikt, ook door veel standaardtaalsprekers. Toch is er een niet te verwaarlozen groep taalgebruikers die het woord dan afkeurt."

 • 4,5 procent van de jongeren die het voorbije jaar gegokt heeft, vertoont risicovol gokgedrag.
  √ 4,5 procent van de jongeren die het voorbije jaar gegokt hebben, vertoont risicovol gokgedrag.

  Gooi de zin om en je hoort het meteen: "Van de jongeren die het voorbije jaar gegokt hebben ..."

 • Ik ben er zeker van dat de meerderheid van de Russen dat niet zullen toelaten.
  √ Ik ben er zeker van dat de meerderheid van de Russen dat niet zal toelaten.

  De kern van het onderwerp is 'meerderheid', een woord in het enkelvoud. De persoonsvorm moet daarom ook in het enkelvoud.