Taalmail 574

29 september 2015

 • België hangt boetes boven het hoofd, omdat het er onvoldoende in slaagt de concentraties van fijn stof in de lucht te verminderen.
  √ België hangen boetes boven het hoofd, omdat het er onvoldoende in slaagt de concentraties van fijn stof in de lucht te verminderen.

  Het onderwerp van de zin is boetes. De persoonsvorm moet dan ook in het meervoud. België is meewerkend voorwerp.

 • Jongeren en vele ouders kunnen blijkbaar moeilijk inzien (ze worden het onvoldoende bijgebracht) dat ze scheidsrechterlijke beslissingen moeten respecteren.
  √ Jongeren en vele ouders kunnen blijkbaar moeilijk inzien (het wordt hun onvoldoende bijgebracht) dat ze scheidsrechterlijke beslissingen moeten respecteren.

  Je brengt iemand iets bij. Iets is het lijdend voorwerp, iemand het meewerkend voorwerp. In de passieve zin wordt het lijdend voorwerp (niet het meewerkend voorwerp) onderwerp.

 • Toendertijd was ik evenwel geen fan van Tom Boonen.
  Toentertijd was ik evenwel geen fan van Tom Boonen.

  In toentertijd zit een verbogen vorm van het voorzetsel te.

 • Catherine Coulson speelde de Log Lady (de vrouw met de houtblok) in de cultserie van begin de jaren negentig.
  √ Catherine Coulson speelde de Log Lady (de vrouw met het houtblok) in de cultserie van begin jaren negentig.

  Blok in de zin van 'massief stuk materiaal' is onzijdig. De blok is een informele verkorting van de blokperiode. Volgens Taaladvies.net komt een constructie als begin de jaren negentig geregeld voor in België, maar het is niet duidelijk of ze tot de standaardtaal gerekend kan worden.

 • In Zwijnaarde zijn de werkzaamheden gestart voor een vlottere doorstroming van het verkeer tussen de ovalen rotonde en de N60.
  √ In Zwijnaarde zijn de werkzaamheden gestart voor een vlottere doorstroming van het verkeer tussen de ovale rotonde en de N60.

  Net zoals de verbogen vorm van totaal totale is, is de verbogen vorm van ovaal ovale.

 • Door de actie wil FostPlus mensen aanzetten om nog minder restafval weg te gooien.
  √ Door de actie wil FostPlus mensen ertoe aanzetten om nog minder restafval weg te gooien.

  Tegenwoordig is aanzetten tot de gebruikelijke vorm. In veel gevallen kan het voorlopig voorzetselvoorwerp (hier ertoe) weg als er afhankelijke zin volgt (hier om nog minder restafval weg te gooien). Het is alleen niet duidelijk wanneer wel en wanneer niet. Met ertoe erbij klinkt de zin - althans voor mij - beter.

 • Ze hebben er de hoofdredenen uitgehaald waarom IS-strijders de terreurorganisatie verlaten.
  √ Ze hebben er de hoofdredenen uit gehaald waarom IS-strijders de terreurorganisatie verlaten.

  Uit is geen deel van het werkwoord. De onderzoekers hebben iets uit het onderzoek gehaald. Ze hebben er iets uit gehaald.