zinslengte

rolmaat

Een zin is een vervoegd werkwoord met alles wat eromheen zit.

  • Zwijg!
  • Ik eet.
  • Vanavond ga ik aan het strand wandelen.

Een zin lijkt lang als er veel zinsdelen van het vervoegde werkwoord afhankelijk zijn.

  • De Indiase ambassadeur in de Verenigde Staten, Jaswant Sing, had een geheim en zeer productief gesprek met president Bush over de steeds groeiende angst onder de Indiase bevolking voor terroristische acties, militair gesteund door het buurland Pakistan.

Een zin lijkt lang als de zinsdelen zelf veel woorden bevatten.

  • Het belangrijkste bezwaar van de raad was het gebrek aan controle door de overheid op de verhouding tussen bouwkosten en kwaliteit van de woning.

Ook tangen en wiggen laten een zin lang lijken.

  • De Antwerpse burgemeester, Leona Detiège, heeft beslist dat de voetbalwedstrijd in de eindronde van de tweede klasse van volgende zondag tussen Antwerp en La Louvière niet in het Bosuilstadion gespeeld mag worden.

Gebruik om de acht à tien woorden een persoonsvorm. Zo sluit een tekst het dichtst aan bij spontaan gesproken taal.

  • De Europese Unie overweegt om de import van T-shirts en vlasdraad uit China in te perken. Europa gaat eerst aan China vragen om minder van die producten uit te voeren. Als er geen akkoord komt, wil de Unie de import volledig verbieden, tot het einde van het jaar. De textielmarkt is vrij sinds 1 januari, en daardoor wordt de markt overspoeld met Chinees textiel. Er kwam al fel protest van de textielindustrie in Europa, omdat die de concurrentie niet aankan.

Lange zinnen zijn doorgaans ingewikkelder dan korte, al hoeft dat niet altijd zo te zijn. Belangrijker dan de zinslengte (het aantal woorden) is de structuur van een zin: bijzinnen binnen bijzinnen maken een zin vrijwel onbegrijpelijk voor de luisteraar.

  • ❌ De president zegt dat hij, als de rebellen zich niet terugtrekken, nieuwe bombardementen laat uitvoeren.
    De president zegt dat hij nieuwe bombardementen laat uitvoeren, als de rebellen zich niet terugtrekken.