Vind het antwoord op uw taalvraag
Zoekt u de spelling van een woord? Ga naar woordenlijst.org(opent in nieuw venster), de onlineversie van het Groene Boekje.
Niet gevonden wat u zocht? Stel uw taalvraag.
Vraag van de week
Wat is correct: Er is iets bewonderenswaardig of bewonderenswaardigs aan mensen die alles geven voor hun sport?
Correct is: Er is iets bewonderenswaardigs aan mensen die alles geven voor hun sport.
De combinatie van iets en bewonderenswaardig heeft in deze zin de waarde van een zelfstandig naamwoord (‘iets dat bewonderenswaardig is’). In zulke gevallen krijgt het bijvoeglijk naamwoord dat volgt op iets, een buigings-s. In België wordt die -s vaak weggelaten, maar dat gebruik is geen standaardtaal.
Ook in combinaties met niets, wat, wat voor, allerlei, veel, weinig, meer, minder, genoeg of voldoende krijgt het bijvoeglijk naamwoord een buigings-s. Bijvoorbeeld: niets nieuws, wat lekkers, veel moois.
Soms kan na iets, niets, wat enzovoort toch een vorm zonder buigings-s staan, bijvoorbeeld Hij heeft iets mooi gezegd. Het gaat dan om een bijwoord dat iets zegt over de manier waarop de activiteit van het werkwoord uitgevoerd wordt (‘Hij heeft iets op een mooie manier gezegd’). Hij heeft iets moois gezegd is ook mogelijk. De betekenis is dan ‘Hij heeft iets gezegd dat mooi is’.
Woord van de week
octopuskamer
In een Leuvens ziekenhuis kunnen ouders bij hun premature baby overnachten in een octopuskamer. Dat is een huiselijke en sfeervol ingerichte kamer waarin ouders op elk moment van de dag of de nacht dicht bij hun kindje kunnen zijn. Die nabijheid biedt emotionele troost en heeft ook een positieve invloed op het herstel en de ontwikkeling van het kind. Het woord octopuskamer verwijst naar de acht armen van een octopus, die symbool staan voor de veilige omarming en de geborgenheid die de kamer biedt.
Ontvang onze nieuwsbrief
Schrijf u in op Taallink en ontvang elke week de vraag en het woord van de week in uw mailbox.
Taal en gender
Kijk voor adviezen over genderbewust taalgebruik op deze pagina’s:
Meer dan 50 spellingtests
Ontdek hoe goed u kunt spellen met onze spellingtests. Kies een thema uit het overzicht van alle spellingtests.
Heerlijk Helder
Meer weten over Heerlijk Helder, de campagne van de Vlaamse overheid over klare taal?
Boek- en webwijzer
Een overzicht van taalboeken en -websites, geordend per thema.
Afkortingenlijst
Een overzicht van de afkortingen die gangbaar zijn bij de Vlaamse overheid.
Spellingbrochure
Download gratis onze spellingbrochure.
- systematisch overzicht van de spellingregels
- volgens het Groene Boekje 2015
- met actuele voorbeelden
VRT Taal offline
De website van VRT Taal werd in 2022 offline gehaald. De uitspraakkwesties die daarop aan bod kwamen, hebben we toegevoegd aan onze rubriek Uitspraak. De adviezen over de uitspraak en de spelling van vele duizenden eigennamen kunt u vinden in onze rubriek Eigennamen. Voor taalvragen waarop u het antwoord niet vindt, kunt u altijd contact met ons opnemen.