Zin in een portie taalstrijd?

Drie dagen geleden vroeg Peter Embrechts zich iets af in de Facebookgroep van VRT Taal: “Is er iemand die ooit geluisterd heeft naar ‘De taalstrijd’ op de radio?” De wat oudere leden van de groep, die zich het programma kunnen herinneren, werden lyrisch. “O ja, heerlijk!” “Zeer goed, voor herhaling vatbaar!”

Heel wat jongere lezers zullen het in Keulen horen donderen. ‘De taalstrijd’ was een programma op Radio 1 waarin met taal gespeeld werd. Het liep van 1986 tot 1988. Daniël Van Avermaet, de presentator, had een vast panel bestaande uit Guy Mortier, Mark Uytterhoeven en Myriam Thys. Geregeld waren er ook gastspelers. Het programma werd opgenomen voor een levend publiek en werd uitgezonden op zondagmorgen. De drijvende kracht was producer Paul Jacobs.

Daniël Van Avermaet
Daniël Van Avermaet

De toen nog jonge Mark Uytterhoeven en Guy Mortier vulden elkaar perfect aan. Later herhaalden Uytterhoeven en Mortier dit succes op radio en televisie. Eerst kwamen ze samen terug in ‘De perschefs’, de opvolger van ‘De taalstrijd’. Vanaf 1997 bereikten Uytterhoeven en Mortier in het televisieprogramma ‘Alles kan beter’ het toppunt van hun populariteit.

Speciaal voor de liefhebbers heeft VRT Taal de allereerste aflevering van ‘De taalstrijd’ uit het archief gehaald. Die werd uitgezonden op 7 september 1986.