“Zigeuner is scheldwoord en dus onaanvaardbaar”

politieagenten (foto: © Belga)

De politie moet stoppen met het registreren van verdachten of daders als zigeuners. Dat vraagt het Minderhedenforum in De Standaard. “‘Zigeuner’ is een scheldwoord en dus onaanvaardbaar”, zegt directeur Wouter Van Bellingen.

Agenten van de federale en de lokale politie kunnen in de Algemene Nationale Gegevensbank (ANG) van de politie een vakje ‘zigeuner’ aanvinken bij een aangifte. Volgens de persdienst van de federale politie is het niet de bedoeling om daarmee iemand op basis van zijn etnische afkomst te labelen, maar slaat ‘zigeuner’ op iedereen die geen vaste verblijfplaats heeft en rondtrekt. Het vakje, dat niet verplicht in te vullen is, kan zowel voor daders als voor slachtoffers aangevinkt worden.

Voor het Minderhedenforum kan dit niet. “Het woord ‘zigeuner’ is een scheldwoord en is dus voor ons onaanvaardbaar”, reageert directeur Wouter Van Bellingen. “De officiële term is ‘woonwagenbewoner’. Het gebruik van het woord zigeuner kan leiden tot vooroordelen en tot ‘ethnic profiling’ (mensen worden er op basis van hun uiterlijk of gedrag uit gepikt, nvdr.) wat eigenlijk niet kan.”

Ook het Interfederaal Gelijkekansencentrum vindt de term problematisch. “Het label ‘zigeuner’ is niet neutraal en kan niet”, zegt directeur Jozef De Witte in De Standaard. Hij zou willen dat het vakje geschrapt wordt.

De politie is er zich van bewust dat ook niet alle agenten de parameter op dezelfde manier interpreteren, maar bepaalde ‘gevoelige’ gegevens mogen geregistreerd worden. “We zullen bekijken hoe we dit kunnen verduidelijken”, zegt Kaatje Natens in De Standaard. “De term schrappen is een mogelijkheid, maar zou al te makkelijk zijn. Daardoor zouden operationele doeleinden in gevaar kunnen komen.”