Zestien wetenschappers strijden om de Vlaamse PhD Cup 2021

Wist je dat door de klimaatverandering steeds vaker exotische schimmels op onze landbouwgronden opduiken? Of dat de kleinste chirurgische robot voor sinusoperaties ter wereld in een Leuvens lab werd ontwikkeld? En heb je al gehoord van LiFi, supersnel draadloos internet via ledlicht? Dit zijn maar drie thema’s van de zestien fascinerende onderzoeken die de selectie van de Vlaamse PhD Cup 2021 haalden.

Via de PhD Cup roept SciMingo vzw wetenschappers op om de kern van hun jarenlange doctoraatsonderzoek met de wereld te delen.

De klok loopt

“Wetenschap kan alleen haar doel bereiken als de resultaten ervan ook doorstromen naar een breder publiek”, verklaart pedagogisch wetenschapper Elien Bellon (KU Leuven) haar deelname aan de wedstrijd. Helaas bereiken wetenschappers met hun onderzoeksresultaten nog te vaak enkel hun vakgenoten. Daar wil de PhD Cup verandering in brengen. Dankzij zijn mediapartners Radio 1, Eos, VRT Taal en jongerenpersagentschap StampMedia biedt het de deelnemende onderzoekers een megafoon, zij het wel met een timer in de hand. Zo krijgen Bellon en haar medekandidaten slechts drie minuten om hun onderzoek boeiend en begrijpelijk uit de doeken te doen.

De mediaschool

Om hen hiervoor klaar te stomen, volgen de deelnemers een vierdaagse mediatraining. Die is belangrijk, zegt VRT-wetenschapsjournalist Koen Wauters: “Veel onderzoekers zijn terughoudend om over hun werk te praten door een gebrek aan ervaring en opleiding. Dankzij de training en coaching kunnen de onderzoekers vertrouwen opbouwen en hun communicatievaardigheden verder ontwikkelen.” Samen met experten als nieuwsombudsman Tim Pauwels en cameracoach Geena Peeters zal Wauters de deelnemers leren hoe hun complexe onderzoek helder te presenteren en vlot persinterviews te trotseren.

Examen in de Handelsbeurs

De ontknoping volgt op 11 oktober in de Gentse Handelsbeurs. Bij de finale nemen de beste acht onderzoekers het live tegen elkaar op, waarbij ze een jury met onder meer Lieven Vandenhaute (Radio 1), Katleen Bracke (Universiteit van Vlaanderen) en prof. dr. Christophe Vandeviver (UGent – Jonge Academie) moeten overtuigen. De winnaar sleept een opleiding aan de Vlerick Business School ter waarde van 5.000 euro in de wacht en mag een videocollege geven bij de Universiteit van Vlaanderen. De finale is live bij te wonen en zal ook te volgen zijn via een livestream op phdcup.be

De zestien

Een tienkoppige jury selecteerde deze 16 onderzoekers uit 56 kandidaten:

 

kandidaten 2021

Maak kennis met alle kandidaten en hun onderzoek op www.phdcup.be.