Webster wijzigt definitie van racisme

Het Engelse woordenboek Merriam-Webster gaat zijn definitie van het woord ‘racisme’ wijzigen op voorstel van een jonge zwarte vrouw die een betere omschrijving wou van de invloed van racisme op de geviseerde bevolkingen.

Kennedy Mitchum, die onlangs afstudeerde aan Drake University in de staat Iowa, had de Amerikaanse uitgeverij gecontacteerd om een aanpassing voor te stellen. Volgens haar beroepen veel mensen zich op de huidige definitie om te bewijzen dat er van ‘racisme’ geen sprake is.

“Racisme is niet alleen vooroordelen tegen een ras wegens de huidskleur, zoals u zegt in uw woordenboek”, schrijft ze. “Het gaat om vooroordelen gecombineerd met sociale en institutionele macht. Het is een systeem van voordelen gebaseerd op huidskleur.”

Het redactiehoofd van Merriam-Webster, Peter Sokolowski, bevestigde dat de definitie bijgewerkt zou worden na het contact met Kennedy Mitchum. Hij herinnerde eraan dat de tweede van de drie betekenissen van het woord ‘racisme’ het concept al aansneed, “en we zullen dat nog duidelijker maken in onze volgende editie”. In de huidige editie is racisme in de tweede betekenis een ‘doctrine of politiek programma gebaseerd op de aanname van racisme om de principes ervan uit te voeren”.

Het woordenboek van Merriam-Webster, dat online gratis toegankelijk is, had in mei 50 miljoen unieke bezoekers volgens de website SimilarWeb.