VRT-taaladviseur Eugène Berode overleden

Eugène Berode

Eugène Berode, de eerste taaladviseur van de openbare omroep, is op 79-jarige leeftijd overleden. Berode stond ruim 25 jaar lang, van 1971 tot aan zijn pensioen in 1996, de medewerkers van de openbare omroep bij met taaladvies.

Op 16 januari 1971 werd Berode de allereerste taaladviseur van de toenmalige BRT. Correct, aantrekkelijk en duidelijk taalgebruik waren zijn stokpaardjes. Hij was berucht voor de blauwe briefjes die hij naar presentatoren stuurde wanneer ze een taalfout gemaakt hadden.

Eugène Berode was germanist en begon zijn carrière in het onderwijs als leraar Nederlands in het Atheneum Sint-Truiden. Begin 1971 begon hij als taaladviseur bij de VRT. Berode beoordeelde ook de stemproeven van kandidaat-personeelseden en werkte mee aan de opleidingsprogramma’s van personeelsleden. In de krant De Standaard had hij tot 2000 een taalcolumn.

Berode was BRT-vertegenwoordiger in de Raad voor Taaladvies, waarvan hij later voorzitter werd. In 1983 werd hij lid van de Raad voor de Nederlandse Taal en Letteren.