VRT-gebarentaalproject wint prestigieuze technologieprijs

Content4All, een door de Europese Commissie gesponsord onderzoeksproject met inbreng van de VRT, heeft de prestigieuze NAB Technology Innovation Award ontvangen.

Het project heeft tot doel het tolken met gebarentaal te automatiseren met behulp van nieuwe technologie en artificiële intelligentie. Het wordt gerealiseerd door een projectconsortium bestaande uit Fincons Group (Zwitserland) en Human Factors Consult (Duitsland), door de Universiteit van Surrey (Verenigd Koninkrijk) en het Fraunhofer HHI-onderzoekscentrum (Duitsland), en door twee eindgebruikers­organisaties, Swiss TXT (Zwitserland) en de VRT.

Echte en virtuele tolken

Het projectteam van Content4All ontwikkelde een systeem dat een echte doventolk in real-time reproduceert als een geanimeerd figuurtje. De echte doventolk kan tolken in een studio op afstand en de virtuele tolk aansturen die bij de omroep wordt gegenereerd.

De technologie is gebaseerd op geavanceerde algoritmes die lichaams-, gezichts- en handbewegingen volgen en omzetten in instructies voor de virtuele tolk. Het eindresultaat is een driedimensionale realistische figuur, met opmerkelijke overeenkomsten met de echte persoon.

Een korte video-introductie over Content4All, ook in Vlaamse Gebarentaal, kunt u bekijken op de website van het project.

conten4all

NAB

De Amerikaanse National Association of Broadcasters (NAB) organiseert elk jaar een vakbeurs in Las Vegas. Door de coronacrisis kon de beurs dit jaar niet doorgaan. Op 13 en 14 mei kwam wel een deel van het programma online, in een NAB Show Express.

De NAB Award bekroont organisaties die hoogstaande technologie ontwikkelen en presenteert geavanceerde onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten in communicatie­technologieën die nog niet gecommercialiseerd zijn.