VRT en Vlaamse overheid houden het Heerlijk Helder

foto: Joost Joossen-Meyvis (VRT)

Vlaamse overheid communiceert Heerlijk Helder

Begin 2015 startte het Radio 1-programma Hautekiet met de Heerlijk Helder-campagne. Doel: recht maken wat krom is in de vaak nodeloos onbegrijpelijke communicatie van politici, juristen, overheidsdiensten, banken, dokters en musea. #HeerlijkHelder werd een begrip. Luisteraars stuurden massaal veel voorbeelden van onheldere taal in, die door het Heerlijk Helder-panel onder handen werden genomen.

Met succes: sindsdien is bijvoorbeeld het aanslagbiljet van de personenbelasting een pak duidelijker geworden en schrijft de politie pv’s in mensentaal. Maar nu begint ook de Vlaamse overheid met een interne campagne Hou je taal Heerlijk Helder. Met die campagne wil de overheid al haar medewerkers warm maken voor klare en duidelijke communicatie.

Vanochtend gaf minister-president Geert Bourgeois tijdens de Heerlijk Helderdag in het Vlaams Parlement het startschot voor de Heerlijk Helder-campagne van de Vlaamse overheid. De dag startte met een live-uitzending van Hautekiet. Daarna maakte minister-president Bourgeois de acties bekend die de Vlaamse overheidsdiensten dit jaar ondernemen om hun communicatie begrijpelijker te maken. Samen met tweehonderd genodigden engageert de minister-president zich om ambassadeur voor Heerlijk Helder te zijn.

Maar de actie gaat verder dan dat. Alle geledingen van de Vlaamse overheid formuleren voor 2018 minstens één doelstelling rond Heerlijk Helder. Die doelstellingen werden tijdens de Heerlijk Helderdag officieel bekendgemaakt en zijn ook te raadplegen op de website heerlijkhelderetaal.be. Eind dit jaar volgt een evaluatie van de inspanningen die de Vlaamse overheidsdiensten hebben geleverd.