Unilever schrapt ‘normaal’

Unilever, het bedrijf achter heel wat schoonheids- en verzorgingsproducten, schrapt het woord ‘normaal’. Het is niet meer van deze tijd, vindt het bedrijf.

De Brits-Nederlandse producent, bekend van merken als Sunlight en Dove, gooit het woord ‘normaal’ in de vuilnisbak. Zowel op verpakkingen als in advertenties zal het verdwijnen. Drastisch. Waarom? Unilever wil ‘achterhaalde schoonheidsidealen’ bannen.

Unilever wil zo ook een ‘inclusiever beeld van schoonheid’ uitdragen. Volgens het bedrijf blijkt uit onderzoek dat het gebruik van het woord ‘normaal’ om bijvoorbeeld haar of huid te beschrijven, best gevoelig kan liggen. Het geeft sommige mensen zelfs het gevoel dat ze uitgesloten worden.

En nog: Unilever zal ook de vorm, de omvang, de lichaamsverhoudingen of de huidskleur van een persoon niet langer digitaal aanpassen in advertenties. Afgelopen dus met retoucheren, bijsnijden en fotoshoppen.

En er moeten volgens het bedrijf ook ‘meer advertenties komen met mensen van diverse groepen, die zijn ondervertegenwoordigd’. Weg dus van het klassieke beeld, gezicht of lichaam.