Tamara Stojakovic is beste leraar Nederlands 2017

Tamara Stojakovic

Samen met ‘De Taalstaat’, op NPO Radio 1, ging ‘De bende van Annemie’ op zoek naar de beste, meest inspirerende leerkracht Nederlands van België en Nederland. Tamara Stojakovic van het Atheneum MXM in Merksem kreeg de meeste stemmen van de drie genomineerden, ze was de enige Belgische leerkracht op de shortlist. De Nederlandse onderwijsminister Jet Bussemaker overhandigde haar zaterdagochtend in ‘De Taalstaat’ de prijs.

Tamara Stojakovic kwam als 11-jarige oorlogsvluchteling uit Bosnië naar België. Ze heeft zelf het Nederlands van nul af moeten leren. Intussen staat ze zeven jaar voor de klas. “Als je een andere achtergrond heb moet je soms dubbel zo hard werken”, vertelde ze in De bende van Annemie. Die inspanning wordt dus nu beloond. Al was er natuurlijk al de erkenning van haar leerlingen.

Wat maakt van Tamara nu zo’n goede leerkracht? De leerstof die ze geeft, past zij aan aan de leefwereld van de leerlingen. “Ik vraag mijn leerlingen voortdurend wat ze missen in de lessen, maar denken later in het echte leven nodig te zullen hebben. Zo is het al voorgekomen dat ik les gaf over hoe je het best solliciteert voor een job, hoe je een aanvraag indient voor een studiebeurs enzovoort.”

“Vandaag heb ik gekozen om les te geven over smartphoneverslaving, een hot issue waar zeker les over gegeven moet worden”, legt Tamara uit. “Die les combineer ik dan met een oefening over lidwoorden. In het begin hebben de leerlingen het niet door, maar ze hebben het toch maar geleerd. Als ik die lessen op een saaie, theoretische manier zou geven, dan ben ik mijn leerlingen na twee minuten al kwijt.”