Taalwetwijzer beantwoordt vragen over taalwetgeving in Brussel

Het is voor Vlamingen die in Brussel wonen of werken niet altijd even duidelijk welke taalregels er precies gelden. “Kan ik in het Nederlands informatie vragen aan het loket in een Brusselse gemeente?”, “Ik werk in Brussel. Mag ik het arbeidsreglement in het Nederlands vragen aan mijn werkgever?”, “Ik heb een ongeval gehad. In welke taal mag ik mijn verklaring bij de politie afleggen?”

Het antwoord op deze en vele andere vragen over de taalwetgeving is vanaf vandaag verzameld op vlaanderen.be/taalwetwijzer. De site bevat niet alleen algemene informatie over de taalwetgeving, maar geeft ook een thematisch overzicht van de toepassing ervan, gaande van ‘bestuurszaken’ tot ‘bedrijfsleven’ en ‘consumentenzaken’.

“We stellen vast dat veel burgers, bedrijven en instanties vragen hebben over de toepassing van de taalwetgeving in hun concrete situatie”, zegt Jeroen Windey, administrateur-generaal Agentschap Binnenlands Bestuur. Volgens Windey biedt de Taalwetwijzer een meerwaarde “omdat die juridische informatie op een laagdrempelige manier ter beschikking stelt”.

Vlaams minister van Brussel Benjamin Dalle (CD&V) koppelt meteen een communicatiecampagne aan de lancering van de nieuwe website. “De campagne wil het Brusselse doelpubliek op een positieve manier laten kennis maken met het informatieaanbod van de Taalwetwijzer. Met deze campagne willen we ook meer aandacht voor de taalwetgeving in Brussel.”