Taalunie zoekt uitgever voor Groene Boekje

Groene Boekje

In oktober 2015 verschijnt er een nieuwe editie van het Groene Boekje, de woordenlijst van de Nederlandse Taal op papier. Voor het eerst kunnen uitgevers zich kandidaat stellen om het boekje te publiceren, zo meldt het Nederlandse taalmagazine Boekblad op zijn website.

Uitgevers kunnen zich melden

Tot nu toe werd het Groene Boekje, waarvan om de tien jaar een geactualiseerde versie verschijnt, uitgegeven door Sdu Uitgevers. “We zijn op zich heel tevreden over de samenwerking”, klinkt het bij de Nederlandse Taalunie, “maar als internationale beleidsorganisatie wil de Taalunie transparant zijn en het marktprincipe laten spelen.”

Geïnteresseerde uitgeverijen kunnen zich tot 17 maart om 17 uur kandidaat stellen. Kandidaten die aan de eisen voldoen, wordt vervolgens gevraagd een offerte in te dienen. De nieuwe editie van het Groene Boekje moet op 15 oktober 2015 verschijnen en moet tot en met 14 oktober 2025 onophoudelijk leverbaar blijven.

Spellingregels veranderen niet, wel nieuwe woorden

De Taalunie zei eerder al dat de spellingregels niet veranderen bij de publicatie van de nieuwe editie van het Groene Boekje. Volgens de instructies bij de aanbesteding zal de woordenlijst ingekort worden tot ongeveer 50.000 trefwoorden (tegen circa 100.000 in de editie 2005-2015). Er zullen ook nieuwe woorden verschijnen in de lijst, net als woorden die in Suriname en het Caribische gebied bekend zijn.