Taaldag? Taalweek!

Jan Hautekiet

Vandaag houden de VRT en de Nederlandse Taalunie hun zesde Taaldag in deSingel in Antwerpen. De radionetten van de openbare omroep zetten die dag extra in de kijker met verschillende initiatieven. ‘Hautekiet’ (Radio 1) organiseert zelfs een volledige taalweek met als blikvanger de ‘Taal-IQ-test’.

Het thema van de vijfde Taaldag is ‘Taal schept kansen’. Een nieuw taalonderzoek van de KULeuven bij 9 000 eerstejaarsstudenten bewijst namelijk de link tussen taalbeheersing en slaagkansen in het onderwijs. Samen met de KU Leuven en De Standaard ontwikkelde Radio 1 een vergelijkbare taal-IQ-test voor het grote publiek. Jan Hautekiet lanceerde de test maandag in zijn programma. “Taalintelligentie is niet hetzelfde als zonder d/t-fouten kunnen schrijven”, aldus Hautekiet. “Wij willen weten hoe snel u de belangrijkste informatie uit een tekst kan halen en of uw woordenschat ver genoeg reikt om een academische of wetenschappelijke tekst snel te doorgronden. Ook als u onder tijdsdruk staat…”

Taalweek

Met de lancering van de Taal-IQ-test begint Hautekiet aan een taalweek. Op donderdag 7 en vrijdag 8 november legt Hautekiet een aantal actuele taalkwesties voor aan het publiek in het kader van een taalattitude-onderzoek. Taal leeft en evolueert namelijk, niet altijd tot ieders tevredenheid. Hoe staan mensen tegenover tussentaal, dialect, invloeden van vreemde talen en de groei van verkorte sms- of computertaal?

Creatief met taal

“Naast de kansen die een goede taalbeheersing schept, niet alleen in het onderwijs maar ook op de arbeidsmarkt, vinden we het als openbare omroep ook belangrijk om mensen kansen te geven om op een creatieve manier met taal aan de slag te gaan”, zegt VRT-taaladviseur Ruud Hendrickx. Zo daagt Klara zijn luisteraars uit om Nederlandse equivalenten van klassieke muziektermen zoals “allegro” en “adagio” te zoeken. Radio 2 gaat op dinsdag 5 november in Avondpost dan weer spreekwoorden uitbeelden met omstaanders op de Boekenbeurs. Op die beurs kan iedereen trouwens aan de VRT-stand een stem- en screentest doen en nadien feedback krijgen. MNM leert zijn luisteraars tijdens de week van 4 november elke dag een aantal “woorden van de dag”. Op maandag 11 november gaat een stand-up-comedian aan de slag om al die “nieuwe woorden” in een sketch te gebruiken.

(Kinder)woord van het jaar

Op de Taaldag start ook de verkiezing van het woord van het jaar. Het woord van 2013 volgt frietchinees (2012), stoeproken (2011) en tentsletje (2010) op. Nieuw dit jaar is de zoektocht naar het kinderwoord van het jaar. Op 5 november geeft Ketnet de aftrap voor die verkiezing.

Daarnaast wordt op 5 november ook voor de derde keer de Grote Prijs Jan Wauters uitgereikt. De prijs gaat naar een Nederlandstalige mediapersoonlijkheid “die excelleert in het gebruik van het Nederlands, van wie het taalgebruik getuigt van een uitstekende taalbeheersing en een grote creativiteit”.