Stormen krijgen naam

De Nederlandse meteorologische dienst KNMI heeft vandaag aangekondigd dat hij zich aansluit bij de westelijke Europese groep om voortaan stormen een naam te geven. David Dehenauw van het Belgische KMI meldt dat ook België zich bij het initiatief aanslaat. “België sluit zich aan bij de zuidwestelijke groep met Portugal, Spanje en Frankrijk”, aldus Dehenauw.

Voor dit jaar is er al een lijst met namen vastgelegd. Vanaf volgend jaar mag België namen voorstellen voor stormen die in het land ontstaan. Het land waar een storm voor het eerst code oranje krijgt, mag de naam geven aan een storm. De andere Europese landen nemen die naam dan over.

Het initiatief gaat uit van de Europese weerdiensten. “Vandaag zijn er nog twee groepen landen, maar op termijn zouden we een Europese lijst voor namen voor stormen gaan gebruiken”, zegt Dehenauw. België sluit zich aan bij de groep van Frankrijk, omdat Frans een van de landstalen is.

David Dehenauw
David Dehenauw

“Het voordeel van een naam is dat we met de massacommunicatie en de sociale media de mensen beter kunnen bereiken en informatie uit te wisselen. Als je een hashtag gebruikt, is het duidelijk over welke storm het gaat. Ook als je later wil weten wat er gepubliceerd is over de storm, kan je dat eenvoudiger terugvinden”, besluit Dehenauw.