Stemcoach wijst minister Ben Weyts terecht: “Drink geen sinaasappelsap in een tv-studio”

Is het u ook al opgevallen? Minister Ben Weyts drinkt steevast sinaasappelsap als hij te gast is in een tv-programma. Zijn woordvoerder noemt dat in ‘Het Nieuwsblad’ “een doordachte keuze tegen een droge mond”. “Helaas moet ik dat volledig tegenspreken”, reageert logopediste Bernadette Timmermans op Radio 2 Antwerpen.

Aandachtige kijkers is het al opgevallen: minister van onderwijs Ben Weyts kiest in de tv-studio vaak voor sinaasappelsap. Bijvoorbeeld woensdagavond, toen hij in ‘De afspraak’ te gast was. Volgens zijn woordvoerder kiest de minister sinaasappelsap omdat hij overdag alleen water drinkt en van afwisseling houdt. Hij voegde daar in de krant ‘Het Nieuwsblad’ aan toe: “Het is een doordachte keuze. Het helpt tegen een droge mond, wat aangewezen is als je in zo’n programma veel moet praten. Bij dezen een tip aan al wie eens in een studio zit.” Maar klopt dat wel?

“Ik zou sinaasappelsap ten stelligste afraden”, zegt logopediste en stemcoach Bernadette Timmermans in ‘Start je dag’. “Het is goed voor de vitamines, maar niet voor je stem. Een glaasje af en toe kan geen kwaad, maar ga het zeker niet drinken in een tv-studio om makkelijker te kunnen praten. Van sinaasappelsap gaat je mond plakken.”

“Sinaasappelsap is ook een vrij zure drank. Ik hoop voor Ben Weyts dat hij geen last heeft van reflux of oprispingen. Als dat wel zo is, vererger je het probleem met sinaasappelsap of ook met wijn. Maagproblemen leiden vaak tot stemproblemen, iets wat weinig mensen beseffen.” Daarom heeft Bernadette Timmermans maar één advies: “Drink altijd gewoon water als je in een tv-studio zit.”