Steeds meer Chinezen leren Nederlands

Sven Gatz in China (foto: © Belga)

Er zijn binnenkort vier Chinese universiteiten die Nederlands aanbieden. Twee in Peking, één in Shanghai en de Nederlandse Taalunie heeft recent een vierde docentschap in oprichting ontdekt, in Hebei, een provincie in de buurt van Peking.

Vlaams minister voor Cultuur Sven Gatz bezocht tijdens zijn culturele handelsmissie de Beijing Foreign Studies-universiteit. Hij gaf er een les Nederlands over onze stripcultuur.

In China kun je pas om de vier jaar instappen in een opleiding Nederlands. Vaak kiezen de studenten eerst voor het Engels en vinden het dan makkelijk om het Nederlands erbij te nemen.

“Als je al Engels kent, is het de makkelijkste Europese taal. Ik studeer al drie jaar Engels. De grammatica van het Nederlands is bijna hetzelfde”, legt een Noord-Koreaanse student uit vlak voor aanvang van de les van Gatz.

In het kielzog van de minister is ook de Nederlandse Taalunie in Peking. Het is de enige organisatie in de delegatie die niet uit de artistieke sector komt. De Taalunie kwam tijdens de reis in contact met het audiovisueel Brussels productiehuis Hamlet.

Hamlet werkt aan de animatiefilm ‘Silk Man’, naar het jeugdboek ‘Zijdeman’ van Kathleen Vereecken, en de Taalunie heeft Hamlet in contact gebracht met een literair vertaler die waarschijnlijk aan de slag zal gaan met het boek van Vereecken om het naar het Chinees te vertalen. Eind 2021 wordt de film in de zalen verwacht.