Steeds meer buitenlandse verkeersovertreders krijgen boete in eigen taal

Een betere gegevensuitwisseling tussen België en de EU-lidstaten zorgt ervoor dat de controle op buitenlandse verkeersovertreders en op de betaling van hun boete versterkt is. Dat meldt de FOD Justitie maandag. Daarnaast krijgen EU-burgers die een verkeersovertreding begaan in België, sinds december 2019 hun boete in hun eigen landstaal.

In de eerste zeven maanden van 2020 zijn er 247.800 verkeersboetes verstuurd naar het buitenland. Toppers zijn de Nederlanders (87.129), Fransen (76.311) en Luxemburgers (31.186).

Behalve in het Nederlands, Frans en Duits verstuurt Justitie de boetes nu ook in 20 andere Europese talen. “Zo kan de overtreder de boetebrief beter begrijpen, waardoor hij of zij tijdig en correct betaalt”, klinkt het.

Het gaat om voorlopige cijfers. Het uitsturen van de brieven in 23 Europese talen verliep in verschillende fases. Voor de landen die recentelijk startten, zijn nog geen cijfers beschikbaar.

“Iedereen moet zich aan de regels houden, ongeacht zijn nationaliteit”, zegt minister van Justitie Koen Geens. “Door een vlottere uitwisseling van identiteitsgegevens tussen Europese landen, weten we sneller wie we moeten aanschrijven. En of u nu Italiaan, Roemeen of Slovaak bent: iedere overtreder krijgt zijn of haar boete voortaan in de eigen landstaal.”