Stad Antwerpen biedt app aan om werknemers Nederlands te laten leren

De stad Antwerpen gaat de samen met technologiebedrijf Linguineo ontwikkelde smartphone-app ‘Taalstad’ openstellen voor organisaties uit de publieke en private sector. Geïnteresseerde organisaties zullen de app kunnen gebruiken om hun werknemers op een laagdrempelige manier Nederlands te laten oefenen, net zoals de stad dat nu al zelf doet.

‘Taalstad’ gebruikt onder andere spraakherkenning en chatbottechnologie om mensen spelenderwijs Nederlands te leren spreken en schrijven. Gebruikers kunnen onder meer praten met de ‘Taalstad’-chatbot, puzzels maken en luisteren naar audiofragmenten. Taalcoaches van de stad voeden de app voortdurend met nieuwe oefeningen, zodat het een dynamisch instrument wordt op maat van de stad - afgestemd op de noden op de werkvloer. Dat laatste zullen nu ook andere organisaties kunnen doen, want de stad biedt hen niet gewoon de app aan, maar laat ook toe om er aanpassingen aan te laten doen (door Linguineo) voor de eigen organisatie.

“Er bestaan veel andere taalapps om Nederlands te leren, maar daar moet je vaak al goed Engels voor kunnen of ze focussen alleen op woordenschat”, zegt Stijn Du Four van de stad Antwerpen. "Dankzij ‘Taalstad’ kunnen onze medewerkers Nederlands leren spreken, schrijven, lezen én verstaan. Dat is uniek. Als je een van onze medewerkers tegen zijn smartphone ziet praten - en dat gebeurt steeds vaker - is hij dus waarschijnlijk aan het oefenen met ‘Taalstad’.”

Geïnteresseerde organisaties mogen zich van de stad rechtstreeks tot Linguineo melden voor een aanpak op maat. “De stad bevestigt hiermee haar maatschappelijke rol als sociale werkgever die kansen biedt aan Antwerpenaars die nog niet zo goed Nederlands kunnen spreken, lezen of schrijven”, besluit schepen voor Personeel Nabilla Ait Daoud (N-VA).