Sofie Claerhout behaalt dubbelslag in Vlaamse PhD Cup 2021

Biowetenschapper Sofie Claerhout heeft de PhD Cup gewonnen voor haar doctoraatsonderzoek naar DNA, en meer specifiek naar het mannelijke Y-chromosoom. Op die manier wil ze een redmiddel bieden voor ‘cold cases’ in ons land - denk maar aan de onopgeloste moord op Ingrid Caeckaert, nu 30 jaar geleden. Al zal het wel nog even duren voor haar DNA-onderzoek realiteit mag worden in ons land.

De Vlaamse PhD Cup bekroont de doctor die erin slaagt zijn of haar onderzoek helder uit te leggen in drie minuten. Op die manier wil de organisator, SciMingo, wetenschappelijk onderzoek dichter bij de mensen brengen. “De winnaar heeft duidelijk een missie, ze wil de wereld een beetje beter maken”, klinkt het bij de jury. Tijdens deze editie kon Claerhout zelfs een dubbelslag slaan, want ook de publieksprijs komt op haar naam te staan.

De tweede plaats was voor bio-ingenieur Jonas Vandicke (UGent), die onderzoek deed naar schimmels die kunnen voorkomen in maïs, die dan vervolgens opgegeten wordt door melkkoeien. De derde plaats ging naar bio-ingenieur Benjamin Claessens (VUB) voor zijn onderzoek naar het zuiveren van chemicaliën.

Een uitgebreid verslag van de avond staat op vrtnws.be.