Silke is slechthorend in tijden van mondmaskers

Doof of slechthorend zijn in tijden van corona en mondkapjes, hoe voelt dat? Voor haar nieuwe vlog ging Linde Merckpoel praten met Silke, die slechthorend is. “Sinds corona is mijn leven veranderd, ik voel mij letterlijk en figuurlijk de mond gesnoerd.”

Silke is slechthorend: ze krijgt niet alle geluiden even goed binnen en hoort dus vooral vervormde klanken. Liplezen is voor haar de manier om in contact te blijven met mensen. Maar sinds de coronacrisis is er het mondmasker, en dat belemmert haar enorm. “Mijn leven is veranderd, ik voel mij letterlijk en figuurlijk de mond gesnoerd”, vertelt ze aan Linde. “Het is een ethisch dilemma: wat heeft prioriteit, mijn beperking of de kans dat ik of iemand anders ziek wordt? Dat is echt verschrikkelijk.”

Eerder al kaartten doven en slechthorenden – in totaal zijn ze met een half miljoen in Vlaanderen – aan dat mondmaskers de communicatie met anderen serieus belemmeren. De stand van de mond en de mimiek in iemands gezicht zijn moeilijk zichtbaar. Iets wat ook Silke in haar gesprek met Linde opmerkt.

Er zijn al oplossingen bedacht, zoals stickers of buttons om aan anderen duidelijk te maken dat je doof of slechthorend bent, zodat ze er rekening mee kunnen houden. En er zijn ook steeds meer transparante mondmaskers, mondkapjes met een plastic venstertje, waardoor je tegelijk toch de maatregelen naleeft en je gesprekspartner kan zien spreken.

Doof Vlaanderen, de koepelorganisatie voor dovenverenigingen in Vlaanderen, toonde zich eerder al een voorstander van transparante mondmaskers. Dat is niet alleen voor doven en slechthorenden een handige tip om te communiceren met anderen.