‘-schaamte’ is Onze Taal-woord 2019

Met bijna 20 procent van alle stemmen is ‘-schaamte’ gekozen tot het Onze Taal-woord van 2019. Dat heeft Vibeke Roeper, directeur van het Nederlandse genootschap Onze Taal, bekendgemaakt in het radioprogramma ‘De Taalstaat’.

Volgens het genootschap is ‘-schaamte’ het “steeds vaker gebruikt achtervoegsel waarmee men aangeeft dat men zich schaamt over de in het eerste deel van het woord genoemde zaak, naar analogie van vliegschaamte: babyschaamte, bezorgschaamte, vleesschaamte”.

Met 17 procent eindigde het woord ‘brexitmoe’ op de tweede plaats, met slechts twee stemmen verschil gevolgd door ’stikstofcrisis’. De termen ‘boerenprotest’, ‘boerkabuddies’ (mensen die boerkadraagsters willen beschermen op straat), ‘jagger’ (actieve oudere), ‘klimaatstaking’, ‘treintrots’ en ‘vrouwenquotum’ bleven buiten de top 3.

Ook het woord ‘boomer’ haalde die top niet, hoewel het onlangs in Nederland nog woord van het jaar werd in de verkiezing van Van Dale. Het is de aanduiding van een ouder persoon met achterhaalde standpunten.