Ruud Hendrickx en Geertje Slangen: de eindejaarsvraagjes

Miet Ooms

2022 betekent een wissel van de wacht voor VRT Taal: Ruud Hendrickx verlegt na 23 jaar taaladvies zijn focus binnen de VRT naar programma-ethiek (maar heeft al gezegd dat hij taal nooit los zal laten), zijn collega Geertje Slangen volgt hem op als taaladviseur. Taalcolumniste Miet Ooms vraagt hun hoe zij 2021 op talig vlak beleefd hebben.

Wat is jou het afgelopen jaar op het gebied van taal het meest opgevallen?

Ruud: Er zijn heel wat dikke boeken over het Nederlands verschenen. Ik heb te weinig tijd om ze allemaal te lezen.
Geertje:  Dat ook 2021 weer een jaar was waarin taal vaak de emoties deed oplaaien. Of het nu ging over dt-regels, groter als/dan of genderneutrale voornaamwoorden, iedereen had er wel een emotionele mening over.

Wat is het beste dat je dit jaar gelezen, gevolgd, gezien hebt?

Ruud: De krant en het dagvers van Stijn De Paepe (huisdichter van De Morgen, MO). Ik heb dit jaar bijzonder weinig boeken gelezen.
Geertje: Alles begint met A van Diedrik van der Wal staat toch wel bovenaan mijn lijstje. En Buurtaal van Miet Ooms natuurlijk. (Geertje Slangen zat in de jury van de Taalboekenprijs 2021, waarvoor deze twee boeken genomineerd waren. Alles begint met A heeft die prijs gewonnen, MO) Maar 2021 was ook een voorleesjaar bij uitstek en een absolute aanrader is Het mooiste van Annie M.G. Schmidt. Dat is genieten van de eerste tot de laatste bladzijde.

Wat was het lelijkste woord van 2021?

Ruud: Toen Van Dale het woord lettersoepmens signaleerde voor iemand die tot de lhbtiq+-gemeenschappen behoort, dacht ik: wie verzint zo’n denigrerende term? Maar kennelijk ervaren de betrokkenen dat niet zo.
Geertje: Bij mij blijven dagdagelijks en ik heb zoiets van toch blijvend irritatie oproepen 😊. Helaas zijn ze van alle tijden. Maar het meest irritante woord van 2021 vind ik toch wel content (in de betekenis van ‘inhoud’). Weg met dat woord!

Wat was het mooiste woord van 2021?

Ruud: Paaspauze.
Geertje: Ook hier gaat het voor mij niet meteen om een woord dat in 2021 speciaal opviel. Ik ben zelf nogal een liefhebber van snuisteren, mijmeren en struinen.

Wie had volgens jou het helderste taalgebruik van 2021?

Ruud: Ik vind het taalgebruik van Steven Van Gucht nog steeds even helder als vorig jaar. In 2020 won hij terecht de Wablieftprijs.
Geertje: Ik blijf bij Steven Van Gucht. Altijd kalm en beheerst, laagdrempelig en inclusief.

Wie had volgens jou het opvallendste, meest plastische taalgebruik van 2021?

Ruud: Jelle Lumen van De Kemping (tv-programma op Eén, MO)
Geertje: Bockie De Repper (Belgische vlogger, pseudoniem van Jonas Van Boxtael, ook bekend van zijn deelname aan De Slimste Mens ter Wereld, MO)

Hoe ziet jouw ideale programma over taal of lezen eruit en welke vorm zou dat moeten hebben (radio, tv, podcast, vlog, …)?

Ruud: Dat hebben we al gemaakt: Man over Woord. Dat zou best een vervolg mogen krijgen.
Geertje: Een nieuwe taalquiz zou ik wel zien zitten. Het plezier van het meedoen en tegelijkertijd nog iets opsteken ook.

Heb je nog een talige wens voor 2022?

Ruud: Ik hoop dat we eindelijk van de coronawoorden af zullen zijn.
Geertje: Verdraagzaamheid en een open geest op taalgebied en voor de medemens! Enfin, wereldvrede!