Relletje over Franse tekstballon

Franstalige tekstballon

In het Vlaams Parlementsgebouw begint vandaag een tentoonstelling over strips. Parlementsvoorzitter Jan Peumans heeft kort voor de opening een Franstalige tekstballon op een brochure laten weghalen.

België is groot geworden met de negende kunst: de striptekenkunst. Hergé, Franquin, Vandersteen en Sleen zijn slechts enkele namen die zich voorgoed in ons collectief geheugen hebben genesteld. De curatoren Jan Hoet en Dany Vandenbossche brachten meer dan 200 originele striptekeningen samen in de tentoonstelling: ‘De wereld van strips in originelen’ in de Lokettenzaal van het Vlaams Parlement.

Kort voor de opening van de expo heeft Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans een originele zwart-witprent van tekenaar François Schuiten op een brochure van de expo laten “censureren”, omdat daar enkele Franse zinnen op stonden. Frans hoort niet thuis in promotiemateriaal voor een striptentoonstelling in het Vlaams parlement, vond hij. De curatoren legden zich daar “na een kleine discussie” bij neer, schrijft de krant De Standaard op16 mei 2013.

Peumans erkent dat hij de curatoren erover aangesproken heeft, maar hij ontkent dat hijzelf de tekst heeft laten weghalen. Dat zouden de curatoren beslist hebben.

In Franstalig België wordt het bericht intussen lustig opgepikt. Oppositiepartij Open VLD denkt er dan weer het hare van. “Peumans censureert Frans tekstballonnetje in strip, ambtenaren mogen alleen in het Nederlands tweeten... welkom in het Vlaanderen van N-VA...”, tweette oud-minister Fientje Moerman intussen.

Jan Hoet reageert bij ‘Joos’. “Het is niet omdat er op de pijp van Magritte ‘ceci n’est pas une pipe’ staat, dat je het ook moet wegnemen.”