Peter Taal met pensioen

Peter Taal

Peter Taal is met pensioen gegaan. Hij werkte 29 jaar lang bij de NOS als redacteur bij het radionieuws en als aanspreekpunt van - hoe kan het ook de anders? - de taalcommissie. In de VPRO Gids spreekt hij over zijn belangrijkste erfenis: minder stoffige taal in het journaal.

Peter Taal is een groot voorstander van vervlotting: “Gebruik gewoon alledaagse spreektaal. Dat werkt het beste. De NOS is er voor iedereen, ook mensen die minder geschoold zijn moeten het begrijpen. Zorg dat de taal intermenselijk is, in plaats van officieel of deftig. Ik erger me aan wollige, stoffige ambtenarentaal.” Het journaal moet toegankelijk zijn.

Toegankelijkheid zit deels in de woordkeus. Aan stagiairs bij de NOS gaf hij deze boodschap mee: “Laat het academische taalgebruik dat je gewend bent van de universiteit los. Je wordt niet beoordeeld op hoeveel moeilijke woorden je kent.” Maar ook een woord als ‘plaatsvinden’ klinkt niet echt gewoon: “Niemand zegt toch: het ongeluk dat plaatsvindt? Een ongeluk gebeurt gewoon.”

Peter Taal vindt dat een publieke omroep niet te veel voorop moet lopen als het om taalvernieuwing gaat. “De hoofdredactie heeft buiten de taalcommissie om besloten dat we van een witte huidskleur zouden gaan spreken en niet meer van blank. Ik had daar liever iets langer mee gewacht, tot het echt ingeburgerd was geraakt.”

Eerder dit jaar sprak Peter Taal over zijn werk in het programma De Taalstaat, op de Nederlandse Radio 1.