P.C. Paardekooper overleden

P.C. Paardekooper

Taalkundige P.C. Paardekooper (92) is overleden. In Vlaanderen werd hij wereldberoemd door zijn ‘ABN-gids’ en door zijn pleidooi om geen Frans meer te spreken in Vlaanderen.

P.C. Paardekooper studeerde Nederlandse taal- en letterkunde in Leiden en Utrecht. Van 1970 tot 1986 doceerde hij Nederlandse taalkunde aan de Kortrijkse afdeling van de Leuvense universiteit. Na zijn emeritaat in Leuven gaf hij nog les in Leiden en Utrecht.

Bij vele Vlamingen is Paardekooper bekend als de auteur van de ‘ABN-gids’, dat hij zelf “een normboek, een boek met voorschriften dus” noemde. Hij was een vurig pleitbezorger voor het gebruik van ABN. “Alleen met het ABN kunnen we – ook in Brussel – de zo dringend nodige taaldemocratie afdwingen. Taalluiheid is de grootste vijand van onze taalgemeenschap als geheel en van tussentaalsprekers persoonlijk.” (ABN-gids, 1996)

Paardekooper steunde de Vlaamse beweging en sprak zich geregeld uit voor een eenwording van Vlaanderen en Nederland. Dat leidde tot scherpe controverse. In de jaren zestig kreeg hij zelfs twee keer verbod om België binnen te komen.

P.C. Paardekooper overleed op 1 mei in Snaaskerke. Zijn overlijden raakte vandaag pas bekend.

Zie ook:

 

Onze arme rijke taal, met J.A. de Ridder en P.C. Paardekooper (1961)

 

P.C. Paardekooper steunt de Vlamingen (Echo, 1962)

 

Tele-Taalles, met Emmy Cassiman, Leo Somers en P.C. Paardekooper (1963)