‘Overhaald’ brengt verhalen voor tieners die Nederlands leren

Drie studenten van de Arteveldehogeschool Gent hebben samen met een aantal bekende auteurs een nieuw literatuurboek opgesteld voor tieners met een migratieachtergrond die Nederlands leren. De verhalen zijn toegespitst op de leefwereld van jongeren, want de klassieke boeken om Nederlands te leren zijn vaak gericht op kinderen. Onder meer Herman Brusselmans, Lize Spit en Fikry El Azzouzi hebben aan het nieuwe boek meegewerkt.

In Gent is het nieuwe literatuurboek ‘Overhaald’ voorgesteld in het kunstencentrum Voo?uit. Het concept komt van drie studenten van de Artveldehogeschool. Thibaut Duthois, Robbe Pessemier en Nikolaas Mergan bedachten het als een bachelorproef. Het idee trok de aandacht en is nu verder uitgebreid onder meer met verhalen en gedichten van enkele bekende auteurs. Zij schreven speciaal voor ‘Overhaald’ nieuw werk dat nauw aansluit bij de leefwereld van een tiener én dat ook leuk is om te lezen.

Onder meer Herman Brusselmans schreef een verhaal. Hij was enthousiast over de opdracht. “Het is niet te moeilijk en kan gelezen worden door mensen die het Nederlands nog niet helemaal machtig zijn. De klassieke leerboeken werken met voorbeeldzinnetjes waarvan je wel woordenschat en grammatica kan opsteken, maar dat zijn amper verhalen. Nu mocht het anders zijn. Ik heb soms voor wat eenvoudiger formuleringen of woorden gekozen, maar ik ben mezelf wel trouw mogen blijven. Al heb ik de controverse bewust wat minder opgezocht.”

U kunt de presentatie van het boek bekijken op de website van Kunstencentrum Voo?uit. Meer informatie over het boek vindt u op LangZullenWeLezen.

‘Overhaald’ kwam er met de steun van onder meer cultureel genootschap de Orde van den Prince, Odisee Hogeschool, Artveldehogeschool en OKAN.

cover Overhaald