Olivia en Noah opnieuw populairste voornamen in 2021

Het Agentschap Opgroeien maakte bekend welke namen pasgeborenen uit het Vlaams Gewest het vaakst kregen in 2021. Het gaat om voorlopige cijfers, maar de populairste voornamen hebben een duidelijke voorsprong. 325 meisjes werden Olivia genoemd, en 382 jongens kregen de naam Noah.

Vorig jaar waren Olivia en Noah ook al de vaakst gegeven namen. De naam Olivia is zelfs al het derde jaar op rij koploper. De namen Ella en Marie vullen de top drie aan bij meisjes. Op vier en vijf volgen Mila en Nora.

Bij jongens ziet de top drie er exact hetzelfde uit als vorig jaar, met Arthur op twee en Jules op drie. Maar nummer vier en vijf zijn nieuw: Leon en Louis scoren hoger dan Finn en Lucas.

Bij jongens is er echter een ander resultaat als de top drie fonetisch wordt bekeken: als je de verschillende schrijfwijzen van [Louis] samentelt, en Lowie dus meetelt, steekt die naam Noah voorbij. Leon en Léon zijn samen dan weer goed voor de tweede plaats. Noah en Noa halen samen wel nog de derde plaats.

Er zijn ook regionale verschillen. Zo is de top vijf bij jongens in Limburg bijvoorbeeld helemaal anders, met de reeks Lucas, Liam, Noah, Matteo en Finn.

Maar alles bij elkaar zijn deze namen slechts verantwoordelijk voor een klein aandeel van alle kinderen geboren in 2021. De top twintig vertegenwoordigt dertien procent van alle geboortes in het Vlaams Gewest. Er werden meer dan 17.000 unieke voornamen gekozen.

Top vijf meisjesnamen

  1. Olivia (325)
  2. Ella (291)
  3. Marie (262)
  4. Mila (261)
  5. Nora (250)

Top vijf jongensnamen

  1. Noah (382)
  2. Arthur (324)
  3. Jules (298)
  4. Leon (287)
  5. Louis (275)