Nieuwe Duden telt 3000 nieuwe woorden

Kathrin Kunkel-Razum en de nieuwe Duden (foto: © Duden)

‘Covid-19’, ‘Reproduktionszahl’ en ‘Lockdown’ hebben de nieuwste uitgave van het bekende Duitse spellingwoordenboek gehaald. De nieuwe, 28e editie van ‘Duden - Die deutsche Rechtschreibung’ verschijnt komende woensdag, 12 augustus.

“Het woord ‘Coronavirus’ stond er sowieso al in”, zegt Kathrin Kunkel-Razum, het hoofd van de redactie. Na de SARS-uitbraak van 2002-2003 was het woord al toegevoegd. Andere nieuwe coronawoorden zijn ‘Ansteckungskette’, ‘Intensivbett’ en ‘Atemschutzmaske’.

“Toch is het geen corona-Duden geworden”, zegt Kunkel-Razum. Ook het klimaat, het milieu en de techniek brengen nieuwe woorden mee, zoals ‘Klimanotstand’, ‘Flugscham’, ‘glyphosathaltig’, ‘bienenfreundlich’, ‘Elektroscooter’, ‘Ladesäule’, ‘Pflegeroboter’. Er zitten ook heel wat Engelstalige woorden bij, zoals ‘Lifehack’, ‘Social Distancing’, ‘Influencer’, ‘downcyceln’ en ‘hypen’. En niet te vergeten: de ‘Wildpinkler’ (wildplasser).

Kathrin Kunkel-Razum (foto: © Duden)
Kathrin Kunkel-Razum (foto: © Duden)

Ook nieuw is het woord ‘Gendersternchen’, het gendersterretje in een woord als ‘Schüler*innen’. Volgens Duden komt het gebruik van het sterretje steeds vaker voor. Het woordenboek geeft nu ook advies over genderneutraal taalgebruik, al zal die paar pagina’s volgens de hoofdredactie zeker tot discussie leiden. Kunkel-Razum zegt dat ze zich hebben ingespannen om de problemen en de momenteel beschikbare oplossingen te beschrijven. Ze beklemtoont dat het zeker niet om voorschriften gaat.

De Duden bevat in totaal 3000 nieuwe woorden. De 28e editie is de meest uitgebreide tot nu toe, met 148.000 woorden. 300 woorden werden geschrapt, zoals ‘Kabelnachricht’ (kabeltelegram) en ‘Hackenporsche’ (boodschappenwagentje of caddie).