Niet-stigmatiserende namen voor coronavirus

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft gekozen voor een nieuw namensysteem op basis van het Griekse alfabet om varianten van het coronavirus te labelen. Zo worden de Britse en Zuid-Afrikaanse variant omgedoopt tot Alpha en Beta. De WHO wil hiermee vooral discriminatie en stigmatisering tegengaan.

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft nieuwe labels in het leven geroepen om de varianten van het SARS-CoV-2-virus te benoemen. Momenteel kennen we de belangrijkste (en gevaarlijkste) varianten als de Britse, Zuid-Afrikaanse, Braziliaanse en Indiase variant. Deze adjectieven verwijzen naar het land waarin de variant voor het eerst werd ontdekt.

Dit systeem leidt vaak tot discriminatie en stigmatisering van de genoemde landen of de bevolkingsgroepen die uit dat land komen. De vorige president van de Verenigde Staten, Donald Trump, noemde het coronavirus het Chinese virus, omdat het voor het eerst in Wuhan werd vastgesteld. Veel mensen met een Aziatische origine kregen daardoor met racisme te maken.

De WHO roept nu op om de letters van het Griekse alfabet te gebruiken in plaats van plaats- of landnamen om de varianten te benoemen. Wanneer de 24 letters van het Griekse alfabet zijn opgebruikt, zullen andere reeksen gebruikt worden.

Voortaan zal de WHO de naam Alpha gebruiken om te verwijzen naar de Britse variant (B.1.1.7), Beta voor de Zuid-Afrikaanse variant (B.1.351), Gamma voor de Braziliaanse variant (P.1) en Delta voor de Indiase variant (B.1.671.2).

De WHO publiceert op haar een lijst met de varianten en hun nieuwe label.

coronavarianten met hun Griekse naam