Nederlandse overheid wordt Direct Duidelijk

man kijkt fronsend naar installatie-instructies bij een bouwpakket

De Nederlandse staatssecretaris Raymond Knops heeft vandaag het startschot gegeven voor de landelijke campagne ‘Direct Duidelijk’. De campagne is geïnspireerd op de actie ‘Heerlijk Helder’ van Radio 1 en de Vlaamse overheid.

Een aantal Nederlandse gemeenten ondertekenen vandaag als eerste een Direct Duidelijk Deal. Daarbij verbinden ze zich ertoe dat ze op een begrijpelijke manier met de burgers zullen communiceren.

Duidelijke taal van de overheid is noodzakelijk. Een overheid die niet helder communiceert, geniet minder vertrouwen van de burgers. Het kost haar handenvol geld om vragen van de burgers te beantwoorden. Maar onduidelijke taal kan ook de burgers veel geld kosten: ze lopen misschien toeslagen en kortingen mis omdat ze de documenten niet begrijpen.

Voor hulp kunnen de overheden terecht bij het Nederlands-Vlaams Netwerk Begrijpelijke Overheid. Bij dat netwerk zijn ruim zeventig organisaties betrokken, vooral overheidsinstellingen en organisaties die al actief zijn op het gebied van begrijpelijke taal of laaggeletterdheid. Ook de VRT is lid van het netwerk.

Meer informatie staat op www.directduidelijk.nl.