Nederland zingt in het Sranantongo op het Songfestival

De Surinaamse zanger Jeangu Macrooy zal Nederland vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival in Rotterdam met het nummer ‘Birth of a new age’. Opvallend: in het lied wordt ook gezongen in het Sranantongo, een van de talen in Suriname. “Het lied is een ode aan iedereen die voor zichzelf opkomt en de kracht van zijn authenticiteit durft te vieren”, zegt Macrooy aan NOS.

Jeangu Macrooy zou ook vorig jaar deelnemen aan het Eurovisiesongfestival, maar de show werd toen afgelast wegens de coronapandemie. Nu gaat het Songfestival zeker door, maar het is nog niet bekend in welke vorm. De artiesten die opnieuw meedoen, moeten een nieuw nummer insturen.

‘Birth of a new age’ is een Engelstalig nummer met een refrein in het Sranantongo, een van de talen in Suriname: “Yu no man broko mi, mi na afu sensi”.

“Het is gebaseerd op een oud Surinaams gezegde: ‘ik ben maar een halve cent, maar niemand kan mij breken’. Het gezegde betekent: jij kunt denken dat ik klein en minderwaardig ben, maar ik ben niet kapot te krijgen”, legt Macrooy uit.