NedBox extra populair tijdens lockdown

NedBox is een online platform waar anderstalige nieuwkomers Nederlands kunnen oefenen buiten de gebruikelijke taallessen. Het platform maakt daarvoor gebruik van krantenartikels en tv-fragmenten van populaire Vlaamse media. Op vijf jaar tijd bereikte NedBox meer dan 800.000 mensen, een groot succes. Tijdens de eerste lockdown zag het platform zelfs een stijging van het aantal gebruikers met meer dan 50%.

Een nieuwe taal leren lukt het best wanneer je vaak met die taal in contact komt en veel oefent, ook buiten de taalles. Daarom ontwikkelde de KU Leuven samen met een aantal partners vijf jaar geleden NedBox, een website waar anderstalige volwassenen Nederlands kunnen oefenen. Op NedBox vinden ze tv-fragmenten en krantenartikels met levensechte oefeningen, zoals een formulier invullen of een geboortekaartje lezen.

Onverhoopt succes

NedBox mikte op 25 000 gebruikers tijdens de eerste drie jaar. Na vijf jaar hebben ze die doelstelling meer dan gehaald. “Met ruim 750 000 gebruikers overtreft NedBox onze stoutste verwachtingen”, zegt Helena Van Nuffel enthousiast. “Het illustreert ook duidelijk dat er nood was aan een dergelijk platform voor het leren van onze taal.” Dat bevestigt ook Tegoeh Tjahjowidodo, een student uit Indonesië die zijn Nederlands oefent met NedBox: “Het is moeilijk om buiten de klas Nederlands te praten. Mensen schakelen snel over op Frans of Engels of ze spreken dialect. Door te oefenen met NedBox leer ik nieuwe woorden en begrijp ik de Vlamingen beter. Ik leer ook veel over het leven in Vlaanderen. NedBox helpt me om gemotiveerd te blijven en mijn Nederlands te blijven verbeteren.”

Het aantal NedBox-gebruikers bereikte dit jaar een piek tijdens de eerste lockdown. De maand maart was met 48.133 gebruikers de populairste maand sinds de start van het project. De hele eerste lockdown was goed voor een toename van 52%. In die periode van afstandsonderwijs was NedBox dus duidelijk extra belangrijk als laagdrempelige online oefenkans.

Nederlands leren met coronaregels

Een team van ervaren NT2-experts van de KU Leuven (Centrum voor Taal & Onderwijs en Instituut voor Levende Talen) ontwikkelt wekelijks minstens twee nieuwe items. Ze kunnen daarbij putten uit de archieven van onder andere de VRT, Het Nieuwsblad of Wablieft. Zo is er een oefening waarbij de NedBox-gebruikers instructies leren begrijpen aan de hand van een filmpje over het correct gebruik van mondmaskers.

Na vijf jaar omvat het platform meer dan 500 oefeningen. De NedBox-gebruikers kiezen zelf met welke oefeningen ze aan de slag gaan én op welk niveau ze werken. De populairste thema’s zijn werk, kinderen en het leven in België.

Nedbox blijft evolueren

Ook Vlaams minister van samenleven Bart Somers is enthousiast: “Om nieuwkomers en anderstaligen alle kansen te geven in Vlaanderen, is het belangrijk dat zij onze taal leren. In het klaslokaal met leerkrachten, in het dagelijkse leven met buddy’s, maar ook digitaal met initiatieven zoals NedBox. Sinds de lancering investeerde de Vlaamse regering jaarlijks 217.000 euro in dit initiatief. Nu maken we nog extra middelen vrij. Met 800.000 anderstaligen die reeds inlogden, is NedBox een echt succesverhaal dat we verder zullen versterken en uitrollen.”

Deze uitrol werd enkele maanden geleden reeds ingezet met de lancering van een variant voor laaggeletterde anderstaligen: NedBox Alfa. Daarbij wordt extra aandacht besteed aan eenvoudig taalgebruik. Er is ook een optie om teksten en instructies te laten voorlezen.

NedBox werd in het najaar van 2015 gelanceerd en was een gezamenlijk initiatief van de KU Leuven (Centrum voor Taal & Onderwijs en Instituut voor Levende Talen), de VRT en de Taalunie, met steun van het Europees Fonds voor Asiel, Migratie en Integratie en de Vlaamse overheid. Andere partners die mee in het project stapten waren het technologiebedrijf Televic, het Vlaams instituut voor het archief (toen VIAA, nu meemoo), ITEC, iMinds en de Universiteit Antwerpen.

Oefenen op www.NedBox.be is helemaal gratis en je hebt er geen account voor nodig. Gebruikers kunnen zich ook inschrijven voor een nieuwsbrief en de actualiteit volgen via Facebook.