Minister roept Vlamingen op Nederlands te oefenen met anderstaligen

Geert Bourgeois

Vlaams minister Geert Bourgeois (N-VA), onder meer bevoegd voor Inburgering, roept Vlamingen, verenigingen, organisaties en lokale besturen op om meer oefenkansen te bieden aan anderstaligen. Bij de start van de campagne “Nederlands oefenen, ik doe mee!” nam de minister in Gent als ‘nieuwkomer’ deel aan een conversatietafel (babbelgroep) met anderstaligen.

Er worden dan wel op veel plaatsen taalcursussen aangeboden, Nederlands leren is niet makkelijk. “Het vraagt tijd, moeite en vooral veel oefening”, zegt Bourgeois. “Via een taalcursus leg je de basis, maar dan begint het, je leert de taal pas echt als je ze buiten de klas kan gebruiken.”

Met de oefencampagne wil Bourgeois anderstaligen uitnodigen om het Nederlands te gebruiken, ook al beheersen ze de taal niet perfect, maar de minister heeft ook een driedubbele oproep voor Vlamingen. “Spreek Nederlands met wie inspanningen doet om de taal te leren, schakel niet over naar Frans of Engels, ook al gaat het moeilijk”, zegt hij. “Probeer ook algemeen Nederlands met nieuwkomers te spreken, want na een cursus begrijpen die onze dialecten en tussentaal niet.” Dat laatste erkent ook Marco Fasulo, nieuwkomer uit Italië sinds mei 2013. “In het begin vond ik grammatica moeilijk, maar ondertussen zijn de regels duidelijk”, zegt hij. “Nu vind ik de uitspraak moeilijk en vooral het feit dat in elke bar of kantoor, mensen een dialect of tussentaal spreken die verschilt van wat we leerden.”

Samen met de acht Huizen van het Nederlands roept Bourgeois het verenigingsleven, organisaties en lokale besturen op om praatacties te organiseren. De boodschap wordt onder meer verspreid via affiches en advertenties, een website en bijhorende Facebookpagina. Er opent verder een tentoonstelling en op 5 april vindt in Antwerpen de wereldrecordpoging “langste conversatietafel ter wereld” plaats.