Micheline (64): “Leren schrijven geeft me zelfvertrouwen”

schrijvende hand

Micheline is 64 jaar oud en schrijft een brief. Met potlood, want zo zegt ze zelf: ze is kampioene in gommen. Haar fouten uitgommen. Want die maakt ze geregeld. Het is dan ook haar eerste brief ooit.

“Ik schrijf een brief, al zal het misschien met veel fouten zijn. We mogen met potlood schrijven, da’s fantastisch, want we zijn kampioenen in gommen …”

“Lezen ging vrij vlot”, zegt Micheline. “Maar schrijven kon ik niet.” Micheline, 64 jaar, is één van de 15 procent laaggeletterden in Vlaanderen. Micheline worstelt er al haar hele leven mee: “Mijn boodschappen kon ik wel opschrijven: van groenten tot vlees, dat ging. Maar ik heb nooit meer dan dat geschreven.”

Excuses

“Het lezen gaat me goed, maar soms begrijp ik het niet. We moeten ook het alfabet kennen, zo leren we ook met het woordenboek werken. En stel je voor: ik ga er één kopen!”

Micheline had nooit nood om te schrijven in een professionele context: ze werkte in een naaiatelier en als poetshulp. “En ik had een man die me bijstond. Maar dat betekende dus wel dat hij er altijd bij moest zijn.” Of Micheline zocht excuses: “Wanneer ik op de algemene vergadering van ons appartementsgebouw was en er werden papieren rondgedeeld, dan zei ik: ‘Ik ben mijn bril vergeten’.”

Meer zelfvertrouwen

Wat vindt Micheline zo moeilijk aan onze taal? “Het verschil tussen ‘grootte’ en ‘grote’. Of dt-fouten bijvoorbeeld, dat is nog erg moeilijk. Fouten maken is lastig, maar we moeten vooruit.” Beter leren schrijven helpt Micheline ook persoonlijk: “Het helpt me bij mijn faalangsten. Ik ben enorm onzeker van mezelf en dit geeft me veel zelfvertrouwen. Enkele jaren geleden durfde ik geen interview te geven op Radio 1 bijvoorbeeld (lacht).”

100% gemotiveerd

“Doe dit enkel en alleen voor jezelf. Vraag wat je niet weet. Niet beschaamd zijn. Nu genoeg gezaag over school, he. Vele dikke groetjes en knuffel, Bomi en Bopus.”

Leren schrijven heeft Michelines leven overhoop gehaald, op een positieve manier: “Sommige mensen weten dat ik les volg en zijn er enorm positief over. Dat had ik niet verwacht.” En de schaamte die ze had, laat ze nu achter: “Vroeger zat ik eerder onder tafel dan aan tafel. Dat is nu anders. Ik ben écht gemotiveerd.”

De Week van de Geletterdheid loopt van 7 tot 11 september. Meer info vindt u op www.ikbenmee.be.