Mannen gebruiken moeilijke woorden om vrouwen te imponeren

Mannen gebruiken moeilijke woorden om indruk te maken op vrouwen. Dat stelt taalkundige Freek Van de Velde (KU Leuven) in ‘Nieuwe feiten’. “We hebben onderzocht wat de verschillen tussen mannen- en vrouwentaal zijn en hoe we taal gebruiken om te flirten. Als we met een evolutionaire blik naar taal kijken in de versierarena, dan komen we tot de conclusie dat mannen taal en haar complexiteit gebruiken om vrouwen te overtuigen en verleiden.”

Dierenwereld

Mannen die vrouwen versieren, het is een bekend beeld uit de dierenwereld. Bepaalde diersoorten hebben namelijk zeer bijzondere uiterlijke kenmerken om het vrouwelijke geslacht te imponeren. “Denk bijvoorbeeld aan de prachtige, gekleurde pauwenstaart of de gouden schubben van een karper”, vertelt Van de Velde. “Deze eigenschappen zijn uitzonderlijk, en worden door de soort gebruikt om aan het andere geslacht te tonen hoe fit ze zijn. Het selectie- en paringsproces zijn vaak geheel gebaseerd op deze uiterlijke kenmerken.”

“Bij mensen is dat proces natuurlijk veel complexer en niet eenzijdig. Het is niet zo dat alleen mannen verleiden en vrouwen selecteren. Maar het klopt wel dat mannen moeten optreden. Mannen zijn over het algemeen minder selectief en hebben lagere standaarden dan vrouwen, waardoor we toch lichte verschillen kunnen zien in taalgebruik. Zo zal een man in het bijzijn van een vrouw onbewust moeilijke woorden gebruiken om aan de vrouw te tonen dat hij cognitief en intellectueel fit is”, aldus Van de Velde.

Dat mannen meer moeite doen om vrouwen taalkundig te imponeren wil niet zeggen dat vrouwen taalkundig minder sterk zijn. “Integendeel”, vertelt Van de Velde. “Vrouwen begrijpen die moeilijke woorden, omdat zij over het algemeen een beter taalvermogen hebben. Vrouwen leren makkelijker vreemde talen en kunnen moeilijke woorden makkelijker beoordelen. Ze hebben dus eigenlijk een complexer taalgebruik, maar mannen maken er meer gebruik van bij hun optredens. Als een man onder druk staat, zal de complexiteit van zijn taalgebruik stijgen.”

Felgebekte vrouwen

Een scenario dat we allemaal wel eens gezien hebben, is een felgebekte vrouw die na het uiten van haar ongezouten mening een lading mannenhaat over zich heen krijgt. “Als een vrouw zich goed weet uit te drukken en goed kan vertellen, dan ligt de lat meteen hoger bij mannen en voelen ze een prestatiedruk. Sommigen reageren zich dan af met haatreacties om hun onzekerheid te verbergen, omdat ze bang zijn dat de vrouw hen zal ontmaskeren”, vertelt Van de Velde.

“Die prestatiedruk zien we ook bij de kunsten. Zo zijn er bijvoorbeeld ook meer mannelijke dan vrouwelijke schrijvers. Maar de meeste boeken worden dan weer gelezen door vrouwen. Dit is nog maar eens een voorbeeld van een situatie waar mannen proberen op te treden, door te laten zien dat ze ‘nutteloze’ dingen kunnen en zich cognitief heel wat kunnen permitteren. Een man die kan schrijven, die moet niet heel zijn brein gebruiken om te leven, en dat zou een vrouw aantrekken”, besluit Van de Velde.

 

Webinar

Het gesprek met prof. Van de Velde kwam er naar aanleiding van dit webinar.