Lieven Scheire wint Wablieft-prijs 2018

Team Scheire

VRT-gezicht Lieven Scheire wint de Wablieft-prijs omdat hij wetenschap aantrekkelijk en toegankelijk maakt voor iedereen, door er in heldere bewoordingen over te spreken.

Lieven Scheire werd bekend om zijn komische programma's, maar de laatste jaren maakt hij vooral wetenschappelijke programma's. Momenteel is hij te zien in het Canvas-programma ‘Team Scheire’. Met een team ingenieurs, ontwerpers, wetenschappers en programmeurs bedenkt hij creatieve en concrete oplossingen voor dagelijkse problemen van mensen met een beperking.

filmpje met Lieven Scheire

Ook genomineerd waren alle lesgevers die hun leerlingen helder leren spreken en schrijven, en het project ‘Kruid’ van de Hoge Raad voor Justitie. ‘Kruid’ wil juristen ertoe aanzetten altijd helder en toegankelijk te schrijven en te spreken.

Lieven Scheire kon de uitreiking van de Wablieft-prijs in Mechelen niet bijwonen. In het filmpje zegt hij waarom.

Laaggeletterdheid komt vaker voor dan we denken

De Wablieft-prijs is een initiatief van de organisatie Wablieft, die wekelijks een krant publiceert in begrijpelijke taal, die door 45.000 mensen wordt gelezen. Daarnaast worden ook boeken, lesmappen en luister-cd’s uitgebracht. Eén op de zeven Vlamingen is laaggeletterd en veel officiële teksten zijn te moeilijk. Wablieft stelt zich tot taak om beide problemen aan te pakken.