Kwart van de jongeren dreigt laaggeletterd te worden

kranten

Taaldocent Erik Moonen (Universiteit Hasselt) waarschuwt in Knack dat er dringend moet worden ingegrepen. Laaggeletterdheid kost de samenleving handenvol geld.

Begin december raakte bekend dat kinderen van tien jaar steeds slechter lezen. In het PIRLS-rapport over 2016 viel Vlaanderen op als sterkste daler op het gebied van leesvaardigheid. In tien jaar tijd is het aantal tienjarigen dat het gemiddelde niveau niet haalt, verdubbeld tot 20%. Moonen leidt uit de cijfers af dat in 2021 ruim 27% van de vijftienjarigen dat gemiddelde niveau niet zal halen. “Als we zo voortdoen, is binnen vijf jaar een kwart van de jongeren niet meer in staat de krant te lezen.”

Laaggeletterdheid kost de samenleving handenvol geld, schrijft Moonen. Laaggeletterden zitten vaker en langer tegen hun zin zonder werk, komen meer bij het OCMW terecht en zijn vaker chronisch ziek. Bewindslieden moeten er daarom voor zorgen dat alle kinderen goed leren lezen.

Meer uren taal- en leesinstructie alleen zullen het probleem niet oplossen, zegt Moonen. Dat blijkt volgens hem uit de PIRLS-cijfers van Nederland. Nergens wordt meer leesinstructie gegeven dan daar en toch blijft de leesvaardigheid ook daar hooguit stabiel. De instructietijd zal dus vooral efficiënter gebruikt moet worden.

 

Zelf laaggeletterd? Kijk eens op de website van de Centra voor Basiseducatie.