‘Kiki en Olaf’ - voorlezen door anderstalige ouders

Sara Pieters en Olaf de Boekenwurm

Katarina Marie Françoise Ella de Bieberstein heet ze, maar iedereen noemt haar Kiki. Ze houdt van letters en leert lezen. Haar vriendje Olaf, de boekenwurm, helpt haar daarbij. Daarover gaat het voorleesboek van actrice Sara Pieters, dat gebaseerd is op haar twee theaterproducties voor kinderen.

‘Kiki en Olaf’ is een prentenboek, met illustraties van vormgever Jens Dawn, dat jonge kinderen wil prikkelen met taal, zelfs als ze nog niet zo goed Nederlands kennen. Het voorleesboek richt zich ook expliciet op hun ouders, zodat zij samen met hun kinderen Nederlands kunnen oefenen. Voor hen staan eenvoudige instructies in het boek om hen te helpen bij het voorlezen. Bij het boek zijn gratis liedjes en spelmateriaal verkrijgbaar, op de website van uitgeverij Boeklyn.

Het verhaal is ingelezen door VRT-presentator Thomas Vanderveken. Anderstalige ouders kunnen naar hem luisteren, als voorbeeld. “Ik ben zelf een jonge vader, en ik vond het super om te kunnen meewerken aan een voorleesboek. Voorlezen is belangrijk, niet alleen vanwege de taalontwikkeling die je ondersteunt, maar ook vanwege de band die je creëert tussen ouder en kind. Dat dit boek anderstaligen helpt die Nederlands willen oefenen, vind ik een fijne meerwaarde.’

Het boek kwam tot stand met de steun van de provincie Vlaams-Brabant, vzw ‘de Rand’, de Taalunie, vzw Fast Forward, ‘Theater van A tot Z’ en VRT Taal.

cover ‘Kiki en Olaf’

Van 16 tot 24 november is het Voorleesweek. Tijdens de jaarlijkse Voorleesweek zet Iedereen Leest graag het belang én het plezier van voorlezen in de kijker.