Kamala, zei u?

Kamala Harris

Joe Biden heeft bekendgemaakt wie bij de komende presidentsverkiezingen zijn ‘running mate’ (kandidaat-vicepresident) wordt. Het wordt Kamala Harris, de dochter van een Jamaicaanse vader en een Indiase moeder, die allebei omstreeks 1960 naar de Verenigde Staten migreerden.

Kamala Harris, dus. ‘Harris’, dat moet nog lukken. Maar hoe spreek je haar voornaam uit? Laten we eens luisteren hoe ze hem zelf uitspreekt. In dit filmpje uit 2016, toen ze kandidaat-senator was, kunt u dat horen.

 

 

Eén ding is zeker: de klemtoon in ‘Kamala’ valt op de eerste lettergreep. Dat wordt even oefenen, want dat is voor veel Nederlandstaligen een ongewoon klemtoonpatroon: we hebben nogal de neiging om de voorlaatste lettergreep te beklemtonen. In dit geval is dat de middelste lettergreep. Maar dat is dus niet goed.

Kamala Harris spreekt haar naam zelf uit als ['kɑːmələ], met een lange doffe a en twee doffe e’s. Dat kunnen wij ook doen. Maar het zit er dik in dat we, op den duur haar, naam vernederlandsen. Dat hebben we ook gedaan met ‘Barack Obama’. Als we voorlopig maar de klemtoon vooraan leggen.