Jeholet verdedigt het Frans als emancipatorische taal, niet als taal van de veroveraars

Pierre-Yves Jeholet (foto: © Belga)

In het Europa zonder Britten zou de Franse taal een grotere rol kunnen spelen. Dat zei minister-president Pierre-Yves Jeholet (MR) zondag in een toespraak naar aanleiding van het feest van de Franse Gemeenschap. Hij wil echter niet dat het Frans opnieuw andere talen verdrukt, “zoals in het verleden het Vlaams administratief genegeerd werd en het Waals werd uitgeroeid”.

Volgens Jeholet heeft de Franse taal wellicht een heel eigen karakter, “maar is ze niet superieur”. “Vaak beweert men dat het Frans van nature de taal van het humanisme en de mensenrechten is, om het uitzonderlijk karakter ervan te rechtvaardigen, maar dat is een brug te ver”, zei de Franstalige minister-president zondag in een toespraak in het Brusselse stadhuis. Vertegenwoordigers van de Vlaamse, Brusselse, Duitstalige en federale regering woonden die bij.

Jeholet zei dat men niet mag vergeten dat het Frans vaak anderstaligen heeft doen lijden. Hij had het over het “centralisme” waardoor het Frans aan anderstaligen werd opgelegd. “Meer bepaald in België, door het Vlaams administratief te willen negeren, maar ook door het Waals uit te roeien”. Hij wees er ook op dat het Frans ook de taal van “conservatieven” geweest is, die “tegen sociale emancipatie gekant waren”.

De Franstalige minister-president wil dat de taal “goed aangewend wordt” als middel tot emancipatie. “Het gaat niet om verovering”, klonk het. Door het Frans op internationaal vlak te promoten, wil de Frans Gemeenschap ook opkomen voor meertaligheid en voor andere talen, zei Jeholet nog.