Hoe kun je spreekangst overwinnen?

tekening bange man

In ‘De Wereld van Sofie’ vertelde Manon over haar angst om te spreken voor publiek. Iets waar 75% van de mensen last van heeft. Hartkloppingen, stotteren, black-outs, bibberende handjes... We vroegen hulp aan psychologe Britt Van de Velde van de Universiteit Gent.

Waar zijn we bang voor?

Mensen met spreekangst zijn voornamelijk bang voor het oordeel van het publiek: ‘ik ga fouten maken, en ik ga mij belachelijk maken’, vrezen ze.

Belangrijk is vooral om het gewoon te doen. Want dan merk je dat het eigenlijk wel meevalt. En door een aantal succeservaringen na elkaar, groeit je zelfvertrouwen. Ook moet je durven loskomen van je tekst. Best geen papieren in je handen houden, maar kies voor steekkaarten of – nog beter – enkel een pen. Ook belangrijk: zelfrelativering. Aanvaarden dat je zenuwachtig bent, en dat je publiek sowieso een oordeel zal hebben. Daar heb je geen controle over, dus laat dat los.

Fake it till you make it

Door te doen alsof je zelfverzekerd bent, kom je vaak al veel zelfverzekerder over. Je lichaamshouding kan je hierin helpen: rechte rug en beide voeten op de grond. Of neem een ‘krachtpose’ aan, zoals sociaal psychologe Amy Cuddy in haar Ted-talk voorstelt. Uit haar onderzoek blijkt dat ‘powerposes’ ervoor zorgen dat je stresshormoon sterk afneemt als je een podium op moet.

 

Tips van Linde Merckpoel

 

Tips van Wim De Vilder