Hoe komen stormen aan hun naam?

We krijgen dit weekend de eerste storm van het jaar over ons heen, met veel regen en felle rukwinden tot 100, 110 kilometer per uur. Die storm heeft al een naam gekregen, Ciara, wat vanmorgen op Studio Brussel leidde tot de vraag hoe Europese stormen aan hun naam komen. En dat blijkt volgens weerman Frank Deboosere “een verschrikkelijk ingewikkeld” iets.

Voor Europese stormen bestond er lang geen officiële naamgeving. “In 1954 begon de Duitse weerkundige dienst dan maar zelf met namen te geven aan hogedrukgebieden en depressies”, vertelt Deboosere. “En je kan die namen kopen.” Met andere woorden: je kan namen voorstellen en ervoor betalen. Dat kan sinds 2002. “Het geld is bestemd voor studenten weerkunde, om hen een handje te helpen.” Voor de geïnteresseerden: “Een hogedrukgebied kost 299 euro, een depressie 199 euro. Daar moet je wel nog 19 procent btw bij tellen.” Hou er ook rekening mee dat het ene jaar de hogedrukgebieden mannennamen krijgen en de depressies vrouwennamen. Het andere jaar is het omgekeerd.

Christian, St. Jude of Simone

In de jaren die volgden begonnen andere landen hun eigen namen te geven aan stormen, en dat leidde tot heel wat verwarring. Want als de storm van het ene land naar het andere land trok, kreeg hij ineens ook een andere naam. “In oktober 2013 hadden we de storm Christian in West-Europa, door de Duitsers gekozen. Maar bij de Britten heette hij St. Jude, in Zweden Simone”, schetst Deboosere. Nog zo’n voorbeeld is de storm Xaver in december 2013. Afhankelijk van waar hij woedde, heette hij ook Bodil, Sven of Cameron. Of de Sinterklaasstorm.

Frank Deboosere
Frank Deboosere

Welk systeem kiest België?

In 2015 begonnen de Britten en de Ieren met hun eigen systeem, waarbij mensen namen voor stormen mogen voorstellen. De lijst voor het winterseizoen 2019-2020 ligt al vast, beginnend met Atiyah en eindigend met Willow. Mannen- en vrouwennamen wisselen elkaar af.

In 2018 startten de Fransen, Spanjaarden en Portugezen dan weer hun eigen systeem op. Voor het winterseizoen begint de lijst met Amelie en eindigt hij met Wanda. Ook hier wisselen mannen- en vrouwennamen elkaar af.

Zoveel systemen, waarbij moet je je dan aansluiten? “Nederland heeft beslist dat het het Britse systeem volgt, België het Franse”, zegt Deboosere. Het overzicht bewaren is allesbehalve gemakkelijk.

Het land waar een storm voor het eerst code oranje krijgt, mag er een naam aan geven. “Er is afgesproken dat de eerste naam die gekozen wordt, behouden blijft. Als de Britten dus een naam kiezen voor een storm en die trekt door naar Frankrijk, dan blijft die Britse naam behouden. Anders krijg je toch alleen maar een kakofonie.”

“En verder moeten we er ook rekening mee houden dat ook namen van tropische cyclonen die de Atlantische Oceaan oversteken naar Europa, behouden blijven.”

Er zou ook een Grieks-Italiaans systeem in de maak zijn.

“Hopelijk snel Europese richtlijn”

“Je voelt dus dat het lastig is”, zegt Deboosere. “Het is eigenlijk hoog tijd dat er op Europees niveau een richtlijn komt: één storm, één naam.” Maar voor zondag hebben we dus te maken met Ciara. Een naam uit het Britse systeem, trouwens.

“Het is lang geleden dat we nog een storm hadden, er zal dus wel zeker schade zijn. Als je je wilt voorbereiden, doe dat dan nu”, raadt Deboosere aan. “Maak alles vast wat loszit en leg de riooldeksels open, zodat het water weg kan.”